31. juli 2021
Dronning Margrethe stiftede bekendtskab med Jobplaneten og de driftige unge, der har været med til at gøre projektet til en stor succes, da hun for snart to år siden besøgte Karlemosen som led i sit todages visit i Køge. Foto: Thomas Olsen
Dronning Margrethe stiftede bekendtskab med Jobplaneten og de driftige unge, der har været med til at gøre projektet til en stor succes, da hun for snart to år siden besøgte Karlemosen som led i sit todages visit i Køge. Foto: Thomas Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Arbejdsomme unge bygger stærk bro til fremtiden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Arbejdsomme unge bygger stærk bro til fremtiden
Køge - 18. februar 2021 kl. 18:09
Af Anders Fallesen

Skal det succesfulde initiativ »Jobplaneten« fortsætte og måske endda udvides til hele Køge Kommune?

Det spørgsmål skal Social- og Arbejdsmarkedsudvalget (SAU) og Køge Byråd tage stilling til i de kommende måneder, og spørger man udvalgsformand for førstnævnte, Lissie Kirk (S), er svaret et rungende ja.

For Jobplaneten er siden 2014 lykkedes med at få flere end 530 unge fra Karlemoseparken, Hastrupparken, Søparken og Ellemarken i fritids- og lommepengejob i boligområderne, hos det offentlige og private virksomheder. Bag finansieringen af Jobplaneten står Køge Kommune, Boligselskabet Sjælland samt fondsmidler fra Den A.P. Møllerske støttefond.

- Nu skal vi beslutte, om der skal afsættes budgetmidler til at fortsætte, og uden at jeg selvfølgelig kan tale på alles vegne, tror jeg, at både Social- og Arbejdsmarkedsudvalget og byrådet vil se positivt på det, siger udvalgsformand Lissie Kirk og fortsætter:

Om Jobplaneten
  • Jobplaneten finder og støtter unge i Køge med at finde deres første lommepenge- eller fritidsjob. En række undersøgelser fra eks. VIVE (Det nationale forsknings- og analysecenter for velfærd) 2019 og CFBU (Center for Boligsocial Udvikling) 2015 fastslår, at især unge med svag social baggrund har stor gavn af positive erfaringer tidligt i livet fra et lommepenge- og fritidsjob, der:
  • Hjælper usikre unge med at forstå vigtigheden af at møde til tiden, en god omgangstone på arbejdspladsen, ansvarsfølelse og konsekvenser af regelbrud mv. Herudover bidrager et nyt socialt og fagligt netværk til større sandsynlighed for varig beskæftigelse senere i livet.
  • Inspirerer og motiverer den unge til at dygtiggøre sig og søge ind på og holde fast i en uddannelse.
  • Øger den unges lyst til at tjene sine egne penge, og lyst til at bidrage positivt til sit lokaleområde og øvrige civilsamfund.
  • Jobplaneten blev etableret i 2014 i Karlemoseparken som en del af partnerskabsaftale mellem Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter, Boligselskabet Sjælland og Køge og Greve Kommmuner. Projektet var fra 2014 til medio 2016 bemandet med ét årsværk stigende til 2,5 årsværk ved udgangen af 2020.
  • Kilde: Køge Kommune

- Jeg kan i hvert fald sige, at jeg er meget begejstret for det store arbejde, som Jobplaneten har udført, og at jeg rigtig gerne ser det fortsætte i fremtiden, siger hun.

Giver selvværd og tiltro

Venstres SAU-medlem Helle Poulsen er heller ikke i tvivl om, at Jobplaneten bør fortsætte:

- Det er i vores optik et helt fantastisk tilbud til de unge, siger hun og fortsætter:

- Det handler i høj grad om den tidlige indsats, og om at de udsatte unge skal møde rollemodeller, der kan være med til at anvise en anden vej end kriminalitet og bandelivet. Det at give dem noget at rive i, så de kan få nogle succesoplevelser, kan bruges til noget og kan mærke, at der bliver stillet forventninger til dem, gør, at mange unge får øget selvværd og tro på egen fremtid, siger Helle Poulsen.

- Og vi skal helt klart fortsætte med Jobplaneten, så jeg håber, at de andre byrådspartier vil være med til at finde den fornødne finansiering, siger hun videre.

Helhedsorienteret indsats

For snart to år fik selveste Dronning Margrethe indblik i Jobplanetens arbejde, da hun besøgte Karlemoseparken under sit to dages besøg i Køge. Her tog projektleder Özcan Tecer imod dronningen i boligområdet, og da avisen dengang bad ham sætte ord på, hvad der har gjort Jobplaneten til en succes, svarede han:

- Mange af de unge er vant til nederlag, men her går vi op i at give dem succesoplevelser, og så bygger vi videre på dem. De bedste, du kan give de her unge mennesker, er ansvar. Samtidig får de anerkendelse, og så vokser de med opgaverne, sagde Özcan Tecer, der selv er født og opvokset i Karlemosen, dengang.

Spørger man ham i dag, om hvad det bedste argument er, for at Jobplaneten skal fortsætte, svarer han:

- Hvor skal jeg begynde?, spørger han leende og skifter så gear:

- Generelt kan jeg sige, at forebyggende indsatser har en rigtig stor effekt i forhold til at få grebet udsatte unge mennesker i tide og give dem bedre forudsætninger og chancer for en bedre fremtid. Frem for at de bliver en del af en negativ spiral, hvilket vi jo desværre også har set mange eksempler på. Men lige netop den måde, som vi arbejder på i Køge gør, at vi klart minimerer chancerne for, at de udsatte unge går en svær fremtid i møde.

Hvilke metoder og arbejdsgange tænker du på her?

- Jeg tænker på vores måde, hvorpå vi rekrutterer de unge via lommepenge- og fritidsjobs. Selve paraplyen er utroligt stor og bred og rummer mange dele af de unge menneskers hverdag, fordi vi samarbejder tæt med både skoler, foreningsliv og den boligsociale helhedsplan. Det gør, at vi kan følge den enkeltes udvikling nøje, og at vi har fingeren på pulsen. At vi hele tiden kan reagere og omstille, hvis der sker noget. Det kan vi gøre i kraft af det meget tætte samarbejde, siger Özcan Tecer.

Håb om udvidelse

SAU har nu bedt forvaltningen om beregninger på, hvad det vil koste, og hvilken effekt det vil have, hvis man udvider Jobplaneten fra de fire store boligområder og til andre boligområder i kommunen. Her anses det for at være vigtigt, at der er skoler i nærheden, »da Jobplanetens samarbejde med skolerne er med til at kvalificere den nuværende indsats,« skriver Velfærdsforvaltningen.

Man peger desuden på Herfølge Syd, Bjæverskov, Parkvej i Borup og Harens Kvarter i Ejby som geografiske områder, hvor Jobplanetens indsatser potentielt kan bringes i spil.

- Vi har en formodning om, at det kan have en effekt i andre områder, og at der er et behov. Men i hvilket omfang, og om det står mål med økonomien, ved vi ikke endnu, siger udvalgsformand Lissie Kirk om de forestående beregninger, som forvaltningen skal i gang med.

Helle Poulsen ser også gerne, at erfaringerne fra det hidtidige arbejde kan bringes i spil, der hvor der måtte være brug for det:

- Jobplaneten blev etableret som en del af Helhedsplanen og med et fokus på de fire store boligområder, men erfaringerne kan helt sikkert bruges andre steder. Der er andre unge med udfordringer, som måske lever lidt på kanten i forhold til uddannelse eller småkriminalitet, og som også har brug for rollemodeller. Om vi skal tage fat i det gennem Jobplaneten, som den ser ud i dag eller med andre metoder, ved jeg ikke endnu. Men jeg glæder mig til at blive klogere på, hvilke indsatser man kan udføre. Overordnet er det utroligt vigtigt at lære af de fantastiske erfaringer, som Jobplaneten har givet os, og dem må vi da kunne gøre brug af fremadrettet, siger Helle Poulsen.

Forventningen er ifølge Lissie Kirk, at udvalget i løbet af foråret får fremlagt en sag med beregninger om de forventede effekter af fortsættelse og mulig udvidelse af Jobplaneten. Spørgsmålet om den fremtidige økonomi vil derefter indgå i sensommerens budgetforhandlinger.

Projektleder i Jobplaneten Özcan Tecer fremhæver særligt, at man via et bredt samarbejde mellem skoler, foreningsliv og Helhedsplanen kan følge den unges liv tæt og hurtigt agere, hvis vedkommende får brug for en hjælpende hånd. Foto: Kim Rasmussen

De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk