16. oktober 2021
Mandag den 8. oktober måtte Mints mor og hendes danske papfar tage den tunge gang til lufthavnen, fordi 13-årige Mint var blevet udvist af Danmark. En afgørelse, som en topjurist fra Amnesty International nu kalder ulovlig. Foto: Anders Fallesen
Mandag den 8. oktober måtte Mints mor og hendes danske papfar tage den tunge gang til lufthavnen, fordi 13-årige Mint var blevet udvist af Danmark. En afgørelse, som en topjurist fra Amnesty International nu kalder ulovlig. Foto: Anders Fallesen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Amnesty-chefjurist: Mints udvisning er direkte i strid med lovgivningen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Amnesty-chefjurist: Mints udvisning er direkte i strid med lovgivningen
Køge - 15. november 2018 kl. 12:40
Af Lars Andersen

Sagen om Køge-pigen Mint, der er blevet udvist til Thailand, tager nu en dramatisk drejning - topjurist mener, at Udlændingenævnets afgørelse er i direkte strid med lovgivningen, fortæller han til DAGBLADET.

arrow Læs også: Skolekammerater samler ind til Mint

Med tilladelse fra Mints familie har Claus Juul, der er chefjurist i Amnesty International, gennemlæst hele Udlændingenævnets afgørelse i sagen om udvisningen af den 13-årige pige.

Han er ikke i tvivl om, at de danske myndigheder har truffet en forkert afgørelse, der er i strid med både udlændingeloven, forvaltningsloven og flere internationale konventioner.

Hovedårsagen til konklusion er, at Mints mor Ratree har fået et barn med Mints danske papafar, Frank Thøgersen - nemlig Mints halvbror Malick på tre år.

- Mints mor er den eneste, der har forældremyndighed over Mint. Hun deler forældremyndigheden over Malick med Mints papfar Frank Thøgersen. Det betyder, at man ikke kan sende Mint ud af Danmark uden at splitte familien. En splittelse af familien er i strid med Menneskerettighedskonventionens artikel 8, som beskytter retten til et familieliv, forklarer Claus Juul over for DAGBLADET.

- Desuden er det i strid med Børnekonventionens artikel 9, som pålægger nationerne at sikre, at børn ikke skilles fra deres forældre.

I Udlændingestyrelsens oprindelige afgørelse i sagen står der direkte:

»Det følger af ordlyden af Udlændingelovens §9 stk. 16, at kravet om grundlag for en vellykket integration ikke bliver stillet, hvis ganske særlige grunde, herunder hensynet til familiens enhed, taler for det.

Kravet vil således ikke blive stillet, hvis det vil være i strid med Danmarks internationale forpligtelser at give afslag på opholdstilladelse. Det kan for eksempel være tilfældet, hvis den herboende forælder har samvær med mindreårige børn i Danmark eller bor sammen med andre mindreårige børn i landet, og barnet/børnene, efter vores vurdering, har opnået en selvstændig tilknytning til Danmark«.

Altså - når Mints mor bor sammen med Mints lillebror Malick, der er født i Danmark, så skal der ikke stilles krav om vellykket integration til Mint.

Alligevel står der i Udlændingestyrelsens afgørelse, som Udlændingenævnet senere har stadfæstet:

»Det forhold, at du (Mint mor, red.) er gift med en dansk statsborger, og at I har fået et fælles barn, kan ikke føre til en ændret vurdering«.

Mint blev efterfølgende udvist af Danmark med netop den begrundelse, at hun ikke ville kunne opnå en vellykket integration.

- Hvor er det besynderligt, at man i Udlændingestyrelsen først oplyser om en undtagelsesregel, og derefter nærmest skriver direkte »men den gælder bare ikke for dig«, siger Claus Juul.

- Jeg forstår ikke, hvordan man kan havne i den situation, hvor uddannede jurister træffer den slags besynderlige afgørelser.

- Det forvirrer jo borgerne, som ikke aner, hvad der er op eller ned, siger han.

Efterfølgende blev Udlændingestyrelsens afgørelse stadfæstet af Udlændingenævnet, og det undrer Claus Juul endnu mere.

- I Udlændingenævnets afgørelse bliver hele sagens kerne - Mints lillebror Malick - ikke nævnt én eneste gang, og det virker endnu mere besynderligt, for det er da kompetente folk, der sidder i det nævn, siger Claus Juul.

i strid med dansk lov
Udlændingenævnet skriver som nævnt tidligere også i sit afslag, at man ikke mener, at Mint kan integreres i Danmark. Den konklusion, mener Claus Juul ligeledes, er i strid med forvaltningsloven.

- Afgørelsen beskriver ikke, hvorfor Mint ikke kan integreres. Man nævner bare, at man ikke mener, hun kan integreres. Samtidig står vi jo med en pige, hvor alle faktiske forhold tværtimod peger på en vellykket integration, siger Claus Juul.

- Mint taler dansk, klarer sig godt i skolen, har venner, spiller fodbold og den slags. Der foreligger desuden udtalelser fra hendes skole og fodboldklub, som omtaler hende meget positivt.

- Nævnets vurdering er foretaget på uaktuelle oplysninger, og man begrunder den ikke nærmere. Det skal man i henhold til forvaltningsloven, slår han fast.

Claus Juul fastholder derfor, at afgørelsen i hele sin substans er forkert og i strid med både dansk lovgivning og internationale konventioner - selvom Udlændingestyrelsen i sin afgørelse udtrykkeligt skriver:

»Udlændingestyrelsen finder således ikke, at et afslag på opholdstilladelse til Atcharapan Yuangyai (MInt, red.) er i strid med Danmarks internationale forpligtelser, herunder den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 8«.

Det får nu Køge-politikeren og SF's gruppeformand i Folketinget, Jacob Mark, til at regagere.

Han er rystet efter beskyldningerne om, at udvisningen af 13-årige Atchaparan »Mint« Yuangyai klart er i strid med loven.

- Jeg forventer, at ministeren omgående opklarer, om det her har noget som helst på sig. Hvis anklagerne viser sig at være rigtige er det jo fuldkommen grotesk, siger Jacob Mark med henvisning til Venstres Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg.

- Det er i sig selv vanvittigt at erklære en 13-årig, flittig skoleelev med arbejdende forældre for »uegnet til integration«, men hvis sagsbehandlingen er i strid med loven, som juristen fra Amnesty påstår, så kræver det en øjeblikkelig opklaring fra ministeren.

arrow Mint-sagen: Familien kæmper for at skaffe penge til retssag
18. november 2018 kl. 07:00 Opdateret: kl. 15:14
arrow V-bagland modsiger Støjberg: Efterlyser hjælp til udviste børn
16. november 2018 kl. 11:29 Opdateret: kl. 11:30
Rejser du til udlandet i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk