2. august 2021
Til højre i billedet er det borgmester Jørgen Jørgensen ved hans 25-års jubilæum som kommunalpolitiker. Bag ham, med piben, er det hans forgænger Aage Sund. Til venstre i billedet er det viceborgmester Ebbe Bondegaard Madsen samt Torben Haack og Ulla Madsen fra Køge Rådhuset.
gallery icon

Se billedserie

Til højre i billedet er det borgmester Jørgen Jørgensen ved hans 25-års jubilæum som kommunalpolitiker. Bag ham, med piben, er det hans forgænger Aage Sund. Til venstre i billedet er det viceborgmester Ebbe Bondegaard Madsen samt Torben Haack og Ulla Madsen fra Køge Rådhuset.
Foto: Køge Arkiverne
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: 92 års S-styre smidt på porten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

92 års S-styre smidt på porten
Opdateret 25. november 2013 kl. 10:52
Køge - 23. november 2013 kl. 06:00
Af Torben Thorsø

Køge: Med 4833 personlige stemmer blev Marie Stærke suverænt valgets største stemmesluger i Køge. Alligevel måtte hun dagen efter overlade borgmesterposten til Flemming Christensen fra de Konservative. Valgnatten i Køge blev ikke bare en politisk gyser i flere akter, men også et historisk vendepunkt for en kommune, som socialdemokrater gennem flere generationer har regnet for uindtagelig. Resultatet af Kommunalvalg 2013, i Køge og i andre kommuner, viser tydeligt, at verden ser anderledes ud end da landsfaderen Thorvald Stauning, i 1924, stod i spidsen for Danmarks største parti og havde regeringsmagten i Danmark.

Køge Byråd fik sin første socialdemokratiske borgmester ved valget i 1921. Han hed Niels Koefoed og siden har en lang række socialdemokratiske personligheder stået i spidsen for byens udvikling. Han blev efterfulgt af Niels Albrechtsen, der i 1939 stolt kunne fremlægge byens regnskab, der viste et overskud på 104.000 kroner. Det var efter en tid med økonomisk nedgang.

Aage Sund overtog borgmesterposten i 1960, på et tidspunkt, hvor der var fremgang i hele Danmark og kulturlivet blomstrede. I Køge havde man »karnevallerne«, i det politiske arbejde var en af hans største opgaver kommunesammenlægningen, der blev en realitet i 1970. Det betød en væsentlig større kommune, så der var nok at se til for Jørgen Jørgensen, der overtog borgmesterposten i 1974.

Han blev efterfulgt af den tidligere politimand Willi Eliasen, der blandt andet lagde mange kræfter i udviklingen af samarbejdet København Syd, hvor der blev knyttet samarbejdsbånd mellem kommunerne Greve, Solrød, Vallø og Køge. Han blev i 2002 afløst af kloakmesteren Torben Hansen, der ved valget i 2005 fik hele 20 procent af de personlige stemmer, der blev afgivet i kommunen. Han døde dog på borgmesterposten i 2007, kun få måneder efter at have fået konstateret kræft.

Dermed skulle der findes en afløser og blandt de lokale socialdemokrater faldt valget på den unge Marie Stærke, der blandt andet var formand for DSU Køge og kom i byrådet allerede som 22-årig. Da hun fik borgmesterkæden om halsen var hun med sine kun 27 år Danmarks yngste borgmester.

DAGBLADET siger tak for uvurderlig hjælp med materiale til Køge Arkiverne. Læs mere i lørdagsudgaven.

De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk