28. februar 2020
Når man sender så mange folk af sted til grænsen og København, har det nogle konsekvenser, men der skal ryddes op nu, siger politidirektør Svend Larsen fra Midt- og Vestsjællands Politi. Foto: Jørgen C. Jørgensen
Når man sender så mange folk af sted til grænsen og København, har det nogle konsekvenser, men der skal ryddes op nu, siger politidirektør Svend Larsen fra Midt- og Vestsjællands Politi. Foto: Jørgen C. Jørgensen
Foto: Jørgen Chr. Jørgensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: 25 nye betjente skal gøre politikredsen mere robust

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

25 nye betjente skal gøre politikredsen mere robust
Køge - 15. februar 2019 kl. 17:52
Af Katrine Wied
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Midt- og Vestsjællands Politi får flere muskler at spille med det kommende år. Både fordi politikredsen får et stort antal betjente tilbage, som de seneste år har været udlånt til bevogtningsopgaver ved den danske grænse og terrorsikring i København, og fordi Midt- og Vestsjælland Politi bliver opnormeret med 20-25 nye politifolk.

- Vi har haft omkring 10 procent af vores styrke placeret på bevogtningsopgaver uden for kredsen. Men nu er den opgave ved at være fuldført, så vi igen har vores betjente tilbage, siger politidirektør i Midt- og Vestsjællands Politi, Svend Larsen, der tiltrådte som politidirektør 1. august sidste år.

Han lægger ikke skjul på, at behovet for at bruge et stort antal danske betjente til terrorsikring og bevogtning har betydet, at mange andre sager har ligget stille.

- Når man sender så mange folk af sted til grænsen og til København, har det nogle konsekvenser, men der skal ryddes op nu. Vi har for mange gamle sager liggende, som vi nu sætter kræfterne ind på at få efterforsket og sendt i retten, hvis det er det, de skal. Der er folk, der skal have deres straf og anmeldere, der undrer sig over, hvad der er sket med deres sag. Det kan kun gå for langsomt, understreger Svend Larsen.

De ekstra hænder vil Midt- og Vestsjællands Politi bruge til at gøre organisationen mere robust på nogle bestemte områder.

Det gælder indbrud, hvor der bliver nedsat en ny specialenhed, som skal efterforske målrettet mod indbrudskriminalitet og hæleri. Det gælder økonomisk kriminalitet, hvor der ligger mange sager og venter. Det gælder synlighed for lokalpolitiet og efterforskning af organiseret kriminalitet.

- Når man ikke har så mange folk, som man plejer, går det ud over synligheden. Vi ved, at borgerne efterspørger, at man kan se politiet noget mere, også når vi rent politifagligt kan tænke, at der ikke er behov for det. Men borgene vil gerne se os på en anden måde, end når vi kommer kørende i høj hastighed med blå blink. Og der skal også være nogen, som har kontakten til boligselskabet, kommunerne, SSP-medarbejdere og ved, hvad der rører sig derude, siger Svend Larsen.

Derfor bliver lokalpolitiet styrket med 10-12 politifolk ud over de 22 betjente, som i dag arbejder med lokalindsatsen og det forebyggende arbejde.

Midt- og Vestsjællands Politi styrker også indsatsen for det forebyggende på en anden led. I dag er der allokeret to hundeførere med narkohunde til blandt andet at screene skoler og uddannelsesinstitutioner.

Skolerne har mulighed for at bestille et tjek med en hund, hvis de har fornemmelse af, at der er behov for det. Den indsats tilføres endnu en hundefører med hund.

- Det er narkohunde, som uddannelsesinstitutionerne kan ringe efter, hvis man for eksempel skal have fest eller vil sende et signal. Der er en god signalværdi i, at det kan have store konsekvenser at komme påvirket til undervisning eller have hash i lommen, når du kommer i skole eller til fest, siger Svend Larsen.

Han fortæller, at den ekstra hund blandt andet imødekommer en stigende efterspørgsel fra skolerne.

Narkohundene skal også bruges til at bekæmpe anden synlig hashhandel for eksempel på gader og indkøbscentre.

Kamp mod bander

Det har imidlertid ikke kun været bevogtningsopgaver, som har kostet på resurserne. Midt- og Vestsjællands Politi har også brugt mange kræfter og mandetimer på en omfattende efterforskning af bandekriminalitet i Køge.

Sagen kører nu i Retten i Roskilde, hvor 14 mænd med tilknytning til Loyal to Familia er tiltalt. Og selv om efterforskningen er afsluttet, kræver den fortsat mange resurser til en massiv sikkerhed i og omkring retsbygningen, mens retsmøderne foregår.

- Selv om det er ressourcekrævende, er det en rigtig god måde at sætte ind mod sådan organiserede grupper. Det kræver et tungt vedholdende pres og handler om at have kapacitet til at gøre det, forklarer Svend Larsen.

Han fortæller, at det er den måde, politiet også gerne vil arbejde fremadrettet, for eksempel hvis der er et boligområde, der får særlige problemer.

- Når der lige som i Køge er en gruppering, der rykker ind og overtager et område, skal vi have styrke til at sige, at det vil vi ikke finde os i. Vi skal i samarbejde med kommunerne, borgerne og boligselskaberne sætte massivt ind, som vi gjorde i Køge.

Dommen i LTF-sagen falder i slutningen af april.

Når det kommer til bandekriminalitet har politiet også et vågent øje med Holbæk, hvor der har været en konflikt mellem Bandidos og en lokal gruppering.

- Der har været et Bandidos-klubhus længe, men så kommer der en åben konflikt midt i byen. Også der kræver det et samarbejde med kommunen og andre lokale kræfter. Der skal være en knytnæve, der siger, at vi ikke finder os i en bevæbnet konflikt midt i byen med skydevåben, håndgranater og molotovcocktails, slår Svend Larsen fast.

De ekstra politifolk til Midt- og Vestsjællands Politi skyldes et forlig i Folketinget.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk