22. september 2019
Kommunen har brug for borgernes hjælp til at bekæmpe den invasive kæmpe-bjørneklo. Foto: Køge Kommune
Kommunen har brug for borgernes hjælp til at bekæmpe den invasive kæmpe-bjørneklo. Foto: Køge Kommune
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Jagten på kæmpe-bjørnekloen går ind

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Jagten på kæmpe-bjørnekloen går ind
Køge Onsdag - 16. april 2019 kl. 14:10
Af Henrik Førby Jensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Bjørnekloen spirer livligt i disse forårsdage, og derfor er det nu, man skal sætte bekæmpelse i gang, hvis man vil den krasbørstige plante til livs.

De brede blade og hvide blomster kan måske nok være smukke at se på, men bag det fine ydre, er kæmpe-bjørnekloen en aggressiv og giftig fætter, der ofte udkonkurrerer andet grønt.

I spidsen for kommunens bekæmpelse af kæmpe-bjørneklo står specialarbejder Sune Winther, der har arbejdet med bjørneklobekæmpelse i mange år. Han rykker ud til kommunens egne arealer, når borgerne giver praj om bjørneklo. Bjørneklobekæmpelsen er en prioritet for kommunen, idet den både er invasiv og giftig:

- Vi gør en stor indsats for at bekæmpe kæmpe-bjørnekloen. Den vokser sig meget hurtigt stor, og udkonkurrerer andet grønt, og kommunens grønne arealer skulle meget gerne have lidt alsidighed og i øvrigt helst være ufarlige. Derfor er det vigtigt, at vi kommer kæmpe-bjørnekloen til livs. Og her har vi brug for borgernes hjælp, siger Erik Swiatek (S), formand for Teknik- og Ejendomsudvalget.

Inden du giver dig i kast med bekæmpelsen, skal du huske at beskytte dig mod den giftige saft fra planten. Saften fra bjørneklo må ikke komme i kontakt med huden, og det er derfor vigtigt at beskytte sig med briller, lange bukser og støvler, langærmet trøje og vandtætte handsker.

Rodstikning er den mest effektive, manuelle metode til bekæmpelse af bjørneklo i det tidlige stadie. Her skærer man roden over mindst 10 cm nede i jorden, lader planten stå og trækker spaden lige tilbage uden at vippe jorden. Planten vil herefter visne og samtidig skygge, så nye spirer af bjørneklo ikke får lys.

Hvis du ser bjørneklo på et offentligt areal, skal du huske at anmelde det til kommunen. Det gør du med »Giv et praj«, som du både kan finde på kommunens hjemmeside og som app.

Bjørnekloen kan dukke op hos alle. Især ejendomme tæt på vandløb er udsatte, idet frøene spredes ad vandvejen. Bjørnekloen er en invasiv art, der hurtigt vokser sig til skovlignende bevoksninger. Derfor er det vigtigt at komme i gang i god tid og være grundig med bekæmpelsen. Bekæmpelsen af kæmpe-bjørnekloen er nemmere og sikrere i det tidlige forår. Så snart jorden er frostfri, kan det derfor være en fordel at starte bekæmpelsen op.

Tilmelding til nyhedsbrevet for DAGBLADET / Køge Onsdag / LørdagsAvisen

Nyhedsbrevet udsendes hver dag omkring klokken 14.
BREAKING-nyheder udsendes efter behov
*påkrævet

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk