17. oktober 2019
Demokratiets konstante foranderlighed og de fysiske omgivelser og rammer har været inspirationskilder til værket »Hvis vægge kunne tale«. Foto: Søren Hytting, Danske Malermestre.
gallery icon

Se billedserie

Demokratiets konstante foranderlighed og de fysiske omgivelser og rammer har været inspirationskilder til værket »Hvis vægge kunne tale«. Foto: Søren Hytting, Danske Malermestre.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Farveprisen 2019 for værk på Køge Rådhus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Farveprisen 2019 for værk på Køge Rådhus
Opdateret 22. maj 2019 kl. 10:31
Køge Onsdag - 22. maj 2019 kl. 10:23
Af Henrik Førby Jensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Demokratiets evige forandring og udvikling er emnet for værket »Hvis vægge kunne tale«, som tirsdag eftermiddag indbragte kunstneren Signe Guttormsen og Køge Kommune Farveprisen 2019. Prisen uddelels af Danske Malermestre og Kirsten og Freddy Johansens Fond.

Med prisen følger 75.000 kroner til kunstneren og en hædersplade til Køge Kommune.

Signe Guttormsens værk til Køge Rådhus blev indviet i 2017. Værket består af »fakler« langs begge sider af rådhusets indgang mod Rådhusstræde samt fire store indrammede »flag« i farvestrålende felter opdelt af »hjælpestreger«, som man kender det fra computerprogrammer.

Signe Guttormsen har hentet inspiration til sit værk i Køge Kommunes byvåben, rådhusets forskellige bygninger og de gamle bygninger rundt om rådhuset.

Formand for Danske Malermestre Per Vangekjær lagde i sin tale til kunstneren netop vægt på dynamikken mellem byens huse og rådhuset og betegnede de farvede fakler i indgangspartiet som »et demokratisk tankespring«, der leder tankerne hen på de farver, som de politiske partier repræsenterer.

- I ansøgningen til farveprisen påpeger du selv, at lamperne også spiller op mod de omgivende butikkers oplyste udstillingsvinduer og farvestrålende logoer. Og på den måde kæmper også rådhuset med at tiltrække sig opmærksomhed fra de forbipasserende køgensere. Spørgsmålet er derfor, om vi er på vej ind til det demokrati, som partifarverne repræsenterer, eller om det er en fortsættelse af butikkerne, lyset viser vej til. Det må stå enhver frit at fortolke, men det er i hvert fald et arbejde, vi med sikkerhed kan belønne, sagde han i sin hædring af kunstneren.

Signe Guttormsen forklarede, hvordan hun havde taget bestik af rummet i arkaden og de historiske omgivelser, inden hun besluttede sig for udformningen af det prisvindende værk.

Hvad giver sammenhold og identitet, var et af de spørgsmål, der optog hende. Et andet var det rent praktiske forhold, at den »sidegade« i rådhusarkaden, som hun skule udsmykke, er temmelig mørk. Svaret blev flag og fakler, der ulmer og lyser - også i mørke.

Stregerne på flaget er dimensioneret efter rådhusets bygninger og de bygninger, der historisk har grænset op til rådhuset. Det kan beskueren umuligt vide, og Signe Guttormsen påpegede da også, at kunst ikke skal fortælle tingene »lige ud af posen«.

- Kunst skal lave nogle antydninger. For eksempel har jeg beholdt hjælpestregerne fra computerprogrammet på flagene. Det er antydning af bygningselementer, og de kan flyttes - ligesom der ikke er noget, der er endegyldigt og absolut i demokratiet, forklarede en taknemmelig prismodtager.

Borgmester Marie Stærke (S) modtog på kommunens vegne en sollid hædersplade og kunne konstatere, at Køge Kommune nu er kommet i fornemt selskab med tidligere vindere som Carlsberg Glyptotek og Roskilde Museum.

- På vegne af hele Køge Kommune er jeg simpelthen så stolt over at stå her i dag. I Køge har vi fra dag ét vidst, at de farverige værker indeholder en helt særlig evne til at male historien om vores demokratiske værdier og lokale rådhushistorie med smukke farver, sagde hun.

- Tak til Farvepriskomiteen for den anerkendelse, I giver os i dag, sagde borgmesteren - og henvendte sig så direkte til Signe Guttormsen:

Jeg vil også takke dig, Signe - endnu en gang - fordi du på så fin vis har udsmykket vores byrum her på rådhuset. Farverne puster liv i rådhuset og byder borgerne indenfor.

Tilmelding til nyhedsbrevet for DAGBLADET / Køge Onsdag / LørdagsAvisen

Nyhedsbrevet udsendes hver dag omkring klokken 14.
BREAKING-nyheder udsendes efter behov
*påkrævet

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk