9. maj 2021
Det gamle kastanjetræ blev fældet bid for bid efter cirka 120 år ved Stubkærgård. Foto: Henrik Førby Jensen
gallery icon

Se billedserie

Det gamle kastanjetræ blev fældet bid for bid efter cirka 120 år ved Stubkærgård. Foto: Henrik Førby Jensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Efter 120 år: Farvel til det gamle kastanjetræ

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Efter 120 år: Farvel til det gamle kastanjetræ
Køge Onsdag - 30. marts 2017 kl. 13:43
Af Henrik Førby Jensen

- Det er underligt. Nu har jeg gået og kigget på det træ i 75 år. Jeg har det både godt og skidt med at træet bliver fældet, for det var jo blevet en trussel, siger gårdejer Mogens Christoffersen.

Han er født og opvokset på Stubkærgård i Gørslev, som hans far købte i 1928 - allerede dengang med en stor, flot hestekastanje, som blev plantet af en tjenestepige for cirka 120 år siden. Det godt og vel 20 meter høje kastanjetræ blev senere fredet, men denne formiddag er arbejdet med at fælde træet ikke desto mindre i fuld gang. Mogens Christoffersen tøver ikke med at pege på synderen.

- Da KLAR forsyning gik i gang med kloakarbejde herude for et års tid siden, gravede de i fre-fem meters dybde og kom til at beskadige rødderne. Træet kom til at svaje 30 centimeter i toppen. Vi målte det med laser og vi var godt klar over, at den ikke var god. Træet hældte i forvejen. Vi var nervøse for at få smadret huset, fortæller gårdejeren.

Han kontaktede derfor KLAR Forsyning, som blankt afviste at have beskadiget træet.

- De sagde, at de ikke havde ødelagt noget og at de ikke ville erstattet noget.

Svaret frustrerede Mogens Christoffersen, som derfor kontaktede han Landboforeningen og hyrede en skovridder, der foretog en faglig vurdering af træets tilstand og blandt andet konkluderede:

»Rødder er blevet beskadiget i forbindelse med gravearbejdet, hvilket på sigt vil påvirke træets sundhedstilstand«.

Rapportens konklusioner overbeviste dog ikke KLAR Forsyning - og teknisk direktør Jesper Koziara fastholder forsyningsselskabets standpunkt - der er ikke begået nogen fejl og alle foreskrifter er overholdt under arbejdet, understreger han.

- Vi mener ikke, det er påvist, at der er sket skader som følge af vores arbejde, siger direktøren. Han mener således ikke, at der er nogen sammenhæng mellem kloakarbejdet og det forhold, at den 120 år gamle hestekastanje efter gravearbejdet pludselig kunne svaje op til 30 centimeter i trætoppen.

Tor tre uger siden indgik de to parter et forlig. KLAR Forsyning har påtaget sig udgiften for at fælde træet. Gårdejeren får til gengæld ikke én krone i erstatning for selve træet. Skovridderens erstatningsberegning lød på 69.400 kroner.

- Det er ikke tilfredsstillende, men vi vil gerne have afsluttet sagen, siger Mogens Christoffersen.

Planlægger du at holde den kommende sommerferie uden for Danmarks grænser?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk