3. juli 2020
Novo Nordisk og mange andre lokale virksomheder havde en stand, hvor eleverne blev præsenteret for bl.a.  kemiske forsøg og robotarme. Foto: Mie Neel
gallery icon

Se billedserie

Novo Nordisk og mange andre lokale virksomheder havde en stand, hvor eleverne blev præsenteret for bl.a. kemiske forsøg og robotarme. Foto: Mie Neel
Foto: Mie Neel
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Video og billeder: Gymnasieelever fra hele landet dystede i bioteknologi

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Video og billeder: Gymnasieelever fra hele landet dystede i bioteknologi
Opdateret 23. januar 2020 kl. 16:30
Kalundborg - 23. januar 2020 kl. 14:20
Af Anna Egeris Karstoft
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Kalundborg hallerne summede af aktivitet, da Biotekmesterskaberne torsdag blev afholdt for andet år træk i Kalundborg.

Hvor der sidste år primært var elever fra Sjælland og Fyn, var der i år kommet elever hele vejen fra Jylland. I alt 17 gymnasier var repræsenteret med over 400 elever og undervisere.

Rundt omkring i hallen var der blevet opstillet 30 videnskabelige præsentationer, hvor en gruppe elever ved hver præsentation havde taget udgangspunkt i en case fra en af de lokale virksomhederne, som de i løbet af dagen præsenterede for et hold af dommere bestående af undervisere fra gymnasierne, Professionshøjskolen Absalon og eksperter fra de pågældende virksomheder.

Fire 2.g elever fra bioteklinjen på Fredericia Gymnasium havde undersøgt, hvordan man kan bruge proteiner og alginatkugler til at fjerne tungmetaller i spildevand.

- Det har været sjovt, også lidt udfordrende at præsentere foran en hel masse mennesker, som er lige så nørdede, som vi er, siger Nanna Vu fra Fredericia Gymnasium.

Det er partnerskaberne Knowledge Hub Zealand og Kalundborg Rekrutteringsalliance, der i samarbejde med blandt andre Novo Nordisk, Lundbeck, Kalundborg Forsyning, Kalundborgegnens Erhvervsråd og Professionshøjskolen Absalon står bag mesterskaberne, der også har til formål at gøre opmærksom på de muligheder Kalundborg har at byde på indenfor bioteknologi.

- Det lader til at være det sted, man skal hen, hvis man vil noget med biotek, siger Christian Ramus fra Fredericia Gymnasium.

Fredericia blev de helt store vindere

Det var et imponeret og meget enigt dommerpanel, som sidst på dagen kunne kåre 2.b fra Fredericia Gymnasium som vindere af Biotekmesterskaberne 2020.

De løb med sejren for deres case i vandrensning, hvor de blandt andet kom med et bud på, hvordan virus kan være med til at lave rent vand til de mange millioner af mennesker, som på verdensplan mangler rent drikkevand i dag.

Det var også et hold fra Fredericia Gymnasium, der løb med 3. pladsen.

Eleverne havde hjemmefra arbejdet med én af fem forskellige cases: En om fermentering, en om destillation, en om enzymaktivitet, en om vandsrensning og en om kemisk syntese.

De fem cases repræsenterede hver især elementer, der har afgørende betydning for produktionsprocesserne i Novo Nordisk, Novozymes, Equinor Refining Denmark, Kalundborg Forsyning og Lundbeck.

Med udgangspunkt i casen skulle eleverne løse et miljø- eller samfundsmæssigt problem med fokus på et eller flere af FN's 17 verdensmål.

Har du ændret dine indkøbsvaner i forbindelse med coronakrisen?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk