27. juli 2021
Højbyen i Kalundborg er opført omkring den femtårnede Vor Frue Kirke. Den gamle bydel lå placeret midt mellem to borganlæg: Vestborgen og Kalundborg Slot, hvilket var med til at give byen sit navn. Borgene er for længst væk, men Højbyen står her endnu, som en af Danmarks bedst bevarede middelalderbyer. Foto: Mie Neel
gallery icon

Se billedserie

Højbyen i Kalundborg er opført omkring den femtårnede Vor Frue Kirke. Den gamle bydel lå placeret midt mellem to borganlæg: Vestborgen og Kalundborg Slot, hvilket var med til at give byen sit navn. Borgene er for længst væk, men Højbyen står her endnu, som en af Danmarks bedst bevarede middelalderbyer. Foto: Mie Neel
Foto: Mie Neel
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Vandretur i borgen ved allikernes skov

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Vandretur i borgen ved allikernes skov
Opdateret 20. marts 2021 kl. 21:58
Kalundborg - 20. marts 2021 kl. 20:28
Af Thomas Rye

I Kalundborg finder man den mere end 850 år gamle bydel Højbyen. Bydelen er det oprindelige Kalundborg, og den er en af Danmarks allerbedst bevarede middelalderbyer.

arrow Læs også: I de berømte bysbørns fodspor

Historien om Højbyen i Kalundborg strækker sig mange århundreder tilbage i tiden, til da stormanden og korsfareren Esbern Snare grundlagde byen i 1167.

Byens navn betyder groft sagt »Borgen ved allikernes skov«. Navnet kom af Kalundborgs to store borganlæg: Vestborgen og Kalundborg Slot.

Midt mellem de to borge lå Højbyen, der i begyndelsen var hele Kalundborg by.

Den dag i dag finder man i Højbyen stadig mange bygninger, som stammer helt tilbage fra Esbern Snares tid. Heriblandt ikke mindst den femtårnede Vor Frue Kirke. Hvis man interesserer sig for historien, så skal man ikke snyde sig selv for en gåtur i Højbyen.

- Det gælder om at have øjnene med sig og huske at kigge både op og ned. Der gemmer sig mange spændende, små detaljer rundt omkring i byen, og hver fortæller sin egen historie, siger Peter Hermann.

Han er født og opvokset i Kalundborg og er ofte guide på rundvisninger i Højbyen, og har indvilliget i at vise rundt i Højbyen denne dag.

Gaderne i Højbyen er indrettet stort set som dengang, byen blev grundlagt i slutningen af 1100-tallet. Hovedgaden i Højbyen var Adelgade, der forbandt Kalundborgs to borganlæg, Mellem borgene på det højeste sted i byen lå Vor Frue Kirke.

- I 1495 fik Højbyen købstadsprivilegier. Det var Højbyens storhedstid. Alle de rigeste og mest fornemme mennesker på Kalundborg­egnen boede i Højbyen. Med tiden blev pladsen imidlertid for trang, og i 1649 overgik købstadsrettighederne til Nederbyen uden for de gamle bymure.

Herefter gik glansen af Højbyen. De rige flyttede bort, og det endte faktisk som fattigmandskvarteret i Kalundborg, fortæller Peter Hermann.

Denne udvikling er imidlertid skyld i, at Højbyen i dag er en af Danmarks allerbedst bevarede middelalderbyer i Danmark.

- De rige bygger om, og sætter deres huse i stand. Det har de fattige ikke råd til. Derfor fik mange af middelalderbygningerne lov til at blive stående gennem århundrederne, og nu er udviklingen gået den anden vej, og Højbyen er igen blevet et populært sted at bo, fortæller Peter Hermann.

Vi stopper ud for to af Højbyens allerældste huse: Kirkeladen og Stenhuset. Kirkeladen er opført omkring år 1400 og Stenhuset knap hundrede år senere. Begge huse hørte til Vor Frue Kirke, og Stenhuset var i en årrække præstebolig.

- Kirkeladen var oprindeligt opført som et sted, hvor bønderne kunne aflevere deres tiende. Se godt på bygningen. Den dag i dag kan man se, hvordan muren bulner udad. Det skyldes at der blev opmagasineret så meget korn i bygningen over året, at det pressede murværket ud ad, fortæller Peter Hermann.

Han peger videre ned på et sted på muren ind til Vor Frue Kirke. I en af murstenene er der et stort poteaftryk.

- Det er en sjov detalje. Det var ikke helt unormalt, at et dyr kom til at træde på munkesten mens de lå til tørre, og efterlod et fodaftryk som dette. Normalt vendte håndværkerne blot fodaftrykkene indad, så man ikke kunne se dem. I dette tilfælde har mureren imidlertid bevidst valgt at vende det udad, fordi han syntes, det var sjovt. En mand for mere end 800 år siden lavede en spøg, som vi kan gå og få glæde af i dag, siger Peter Hermann.

For enden af gaden ligger Lindegården, en stor, sekslænget adelsgård i bindingsværk, bygget i 1500-tallet.

Gården har i mere end hundrede år været hjemsted for Kalundborg Museum, og fra museumshaven kan man få en idé om, hvorfor en mand som Esbern Snare valgte at grundlægge Kalundborg på et sted som dette. Udsigten ud over Kalundborg Fjord er enestående, og det gjorde det let at holde øje med fjender og pirater.

I haven finder man også mere moderne vidnesbyrd om Kalundborgs historie. Peter Hermann stopper op og peger på en stor stentøjskrukke.

- Den stammer fra dengang, da der blev produceret svovlsyre i Kalundborg. Jeg husker stadig fra min barndom lugten af svovl, og hvordan der nogle dage lå en gullig dis over byen. Det var ikke spor sundt for nogen, og der var ikke mange som var kede af det, da produktionen i 1960'erne blev flyttet til Fredericia, husker han.

Bag Lindegården lå Vestborgen. Voldanlægget står her stadig, men borgen er for længst væk.

- De lokale brugte stenene fra borganlægget til at bygge deres huse af. De var billige og let tilgængelige. Mange huse i Højbyen har kældre, som er bygget med sten fra Vestborgen og Kalundborg Slot, fortæller Peter Hermann.

De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk