18. januar 2019
Sejerø nu har et avanceret vandværk og et nyt forsyningsnet.  Foto: Kalundborg forsyning
gallery icon

Se billedserie

Sejerø nu har et avanceret vandværk og et nyt forsyningsnet. Foto: Kalundborg forsyning
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Utroligt løft til vandet på Sejerø

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Utroligt løft til vandet på Sejerø
Kalundborg - 17. januar 2018 kl. 14:57
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Vandforsyningen på Sejerø har været problematisk i adskillige år, og det er mindst 30 år siden, man begyndte at tale om at få løst problemet, men holdninger og meninger har været forskellige. Der var tidligere fem vandværker på øen. Det var svært at nå til enighed, så man kunne få vand i hanerne uden saltsmag, for meget kalk og okker og ikke mindst slippe for kogningen af dagligdagens vand.

Et borgermøde i 2015 med deltagelse af Hans-Martin Friis Møller, direktør for Kalundborg Forsyning, gav resultat.

- Han orienterede om de modeller, som forsyningen kunne tilbyde, og han skal have ros, for det skete på en måde, så opgaven med nyt vand fik medvind og tidligere tiders uenigheder blev begravet. Nu har vi Danmarks bedste drikkevand, lyder det fra Morten Dam. Han er yderst tilfreds med, at Sejerø nu har et avanceret vandværk og et nyt forsyningsnet.

Han ejer sommerhus på Sejerø og har gennem flere år været i front for at skaffe øen rent vand. Morten Dam har bl.a. været formand for Foreningen Sejerø Vandforsyning.

Ifølge ham er der tale om en win-win situation, for alle på øen har gavn af, at der nu endelig er rent drikkevand i hanerne.

Gavner huspriser
- Nu skal der heller ikke længere gives afslag på huspriserne, fordi vandet er elendigt, fremhæver han og nævner en hushandel, hvor det kostede sælgeren et afslag på prisen på 50.000 kroner på grund af det dårlige vand.

Og i forbindelse med nedgravningen af nye vandledninger valgte Fibia samtidig at lægge fiberledninger ned langs vandrørene og således har Sejerø med ét fået både rent vand og bredbånd, hvilket sikkert også vil gavne udlejning og huspriser i fremtiden.

Sejlerne tanker lækkert vand
En kop kaffe både smager og dufter bedre i dag på Sejerø. Søren Mortensen, havnefoged på Sejerø, har stor ros til øens nye drikkevand og især Kalundborg Forsyning. Han karakteriserer det gamle vand som vammelt, ja, nærmest som u-landsvand, som ofte skulle koges før det kunne bruges.

- Det rene drikkevand har også gjort en forskel på havnen på Sejerø, hvor lystsejlerne tidligere måtte købe drikkevand i den lokale brugs, når de lå i havnen. Nu er der ingen problemer, og vandtankene bliver fyldt, inden sejlerne drager videre. Super vandværk, det er bare fantastisk, at vi nu har det fineste vand, siger han fornøjet.

Hos Dagli´Brugsen på Sejerø mærker uddeler Kian Palm også, at der nu er godt drikkevand i hanerne. Han sælger slet ikke så meget købevand som tidligere. Faktisk er salget gået ned med 90 procent, men det generer ham ikke, for han ved godt, at det har været galt med vandforsyningen på øen i mange år. Privat har han dog ikke mærket den store smagsforskel på vandet i vandhanen. Han bor i Sejerby nær det gamle vandværk, hvor generne ikke var så omfattende.

Glade gæs
Vandet i hanerne var også en stor udfordring for erhvervsmanden og opdrætteren Laurids Stiig Christensen. Han er manden bag de økologiske Sejerø-gæs. Han kom til øen i 2001 og erkendte hurtigt, at vandet i hanerne på hans ejendom slet ikke levede op til kvaliteten. Han gik ind i vandværkets bestyrelse, og endte med at godkende en nedlæggelse. Han blev derefter tilkoblet vandværket i Sejerby, hvor kvaliteten var ok, men der var ikke tryk nok på vandet.

- Så vi er lykkelige for det nye vandværk, fastslår Laurids Stiig Christensen, som ikke havde problemer med vanforsyningen under slagtningen af julens gæs og ænder.

Og missionen for en stabil vandforsyning til Sejerø med godt vand lykkedes. Det var nemlig hans formål, da han for nogle år siden blev valgt ind i bestyrelsen for Sejerby Vandværk.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk