6. august 2021
Godsejer Claus Lohmann Poulsen i en af de seks sektioner i den nye kornlade. Læg mærke til gulvet, der kan være et akseltryk på 10 ton, når korn køres ind. Foto: Bjarne Robdrup
gallery icon

Se billedserie

Godsejer Claus Lohmann Poulsen i en af de seks sektioner i den nye kornlade. Læg mærke til gulvet, der kan være et akseltryk på 10 ton, når korn køres ind. Foto: Bjarne Robdrup
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Tre år efter storbrand er ny lade på vej

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Tre år efter storbrand er ny lade på vej
Kalundborg - 22. juni 2021 kl. 18:30

Af Bjarne Robdrup
I begyndelsen af august 2018, i en brændende hed sommernat, brød en over 100 år gammel og 1200 kvadratmeter stor driftsbygning på Egemarke Gods ved Føllenslev i brand.

Bygningen, der blev brugt som kornlager og tørreri, stod ikke til at redde, og ny-høstet korn til op mod en million kroner gik op i røg.

Da brandfolkene måtte erkende, at kornlageret gik til i flammerne, blev indsatsen koncentreret om at forhindre branden i at nå hovedbygningen og de omkringliggende driftsbygninger. Det lykkedes. Men den historiske bygning gik tabt.

Der er gået næsten tre år siden den voldsomme brand.

- Man siger jo, at alt godt kommer til den, der venter. Vi har ventet pænt længe, siger godsejer Claus Lohmann Poulsen, der sammen med sin hustru, Marie Louise, er tredje generation på godset, som de overtog i 2007.

I stil med det gamle
Det var komplekse spørgsmål omkring forsikringsforholdene, og godsejerparrets ønske om et byggeri i stil med omgivende hoved- og driftsbygninger, som bidrog til en lang forhandlingsproces, som i flere omgange udsatte genopbygningen. Men det lykkedes at opnå enighed mellem forsikringsselskab og Egemarke Gods. Til gengæld ønsker Claus Lohmann Poulsen ikke at komme ind på, hvad det nye byggeri har kostet.

- Det synes jeg ikke er så interessant, siger han.

Den lade, som nu er undervejs, og som efter alle forventninger står klar til brug inden årets høst af korn og frøafgrøder, er på én og samme tid meget anderledes og meget identisk med godsets byggestruktur.

Moderne kornlager
- Vi har valgt, at bygningens karakter skulle være sort, og samtidig været markant præget af træ. Sådan er det også blevet, og det er vores opfattelse, at den i både form og omfang passer fint ind i omgivelserne, siger Claus Lohmann Poulsen.

Den nye kornlade er lidt større end den gamle - den nye er omkring 1350 kvadratmeter - men den er samtidig og ikke mindst opført efter alle moderne principper.

En af mange detaljer i bygningen, der er opdelt i seks mindre enheder, som hver vil kunne rumme 500 ton korn eller afgrøder, er gulvbelægningen, der er lige så stor en fryd for øjet som parketgulv - fordi det faktisk er en slags parketgulv. Det er lagt af ekstremt hård(før) boliviansk træ:

- Trægulvet kan bære en belastning på 10 ton akseltryk, hvilket indebærer, at de store maskiner læsset med høstet korn/frøafgrøder kan køre direkte ind i sektionerne og læsse af, siger Claus Lohmann Poulsen. En anden detalje er et intelligent tørringssystem, der fører luft/blæst via kanaler ind til og under kornet.

- Vi glæder os til at tage den nye bygning i brug, siger Claus Lohmann Poulsen.

Historien kort
Egemarke var, beretter historien, i 1688 en landsby med ni gårde. Omkring 1700 blev landsbyen nedbrudt og en hovedgård oprettet på jorderne af højesteretsassessor Brostrup Albertin. I første halvdel af 1800-tallet var bygningerne på Egemarke nye og gode, dels af grundmur og dels af bindingsværk, men de udgjorde ikke en egentlig hovedbygning. I 1880-84 blev en ny hovedbygning opført på Egemarke af Christian Emil Grüner under udnyttelse af en ældre bygning fra 1826. Claus Lohmann Poulsen er tredje generation af sin slægt på Egemarke.

Vil du gerne arbejde mere hjemmefra?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk