22. august 2019
Der blev stillet mange spørgsmål til arkæolog Jens Nielsen på vikingemarkedets årsmøde.Foto: Claus Sørensen
gallery icon

Se billedserie

Der blev stillet mange spørgsmål til arkæolog Jens Nielsen på vikingemarkedets årsmøde.Foto: Claus Sørensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Tissø-vikinger vil have en runesten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tissø-vikinger vil have en runesten
Kalundborg - 21. februar 2019 kl. 17:36
Af Claus Sørensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

En runesten.
En runesten opsat ved vikingecentret ved Tissø - dér hvor de rigtige vikinger i flere hundrede år havde kongsgård, kultsted og handelsplads.

Det er det helt store jubilæumsønske i foreningen bag det årlige vikingemarked, Tissø Marked og Kulturformidling.

- Vi har planer om at få lavet en runesten, der kan sættes op på Fugledegård Vikingecenter, oplyser formanden, Flemming Engtoft Larsen, Raklev.

På foreningens generalforsamling på Fugledegård Vikingecenter ved Tissø løftede han sløret for planerne. De luftes her i begyndelsen af det år, hvor Tissø Vikingemarked i dagene 5.-6.oktober finder sted for tiende gang. Et marked, der bliver præget af nye tiltag og med et udvidet program for at fejre 10 års jubilæet.

Selv om runestenen er et jubilæumsønske, så bliver det ikke i år, stenen kommer op. At få ristet runer i en sten kræver en del overvejelser og ekspertise - og tager tid.

Der skal udvælges en sten, tages kontakt til en runerister, forfattes en tekst og måske også udvælges symboler. En ret kostbar proces.

Flemming Engtoft Larsen fortæller, at Tissø Vikingemarked i eftersommeren vil indbyde til et foredrag om runesten og runeskrifter, så alle interesserede kan blive klogere på, hvad vikingerne skrev på de sten, der er fundet fra vikingetiden.

Fund skal vises frem
Der findes hele tiden mange genstande fra vikingetiden i området ved Tissø.

- Det ville være godt, hvis det var muligt at fremvise nogle af dem på stedet. Derfor vil vi gerne have Fugledegård udbygget, så der bliver mulighed for at vise fundne genstande her, hvor de er fundet og ikke bare på museer langt væk fra fundstederne, sagde Flemming Engtoft Larsen på generalforsamlingen:

- For at vikingemarkedet og vikingecentret skal blive ved med at være et populært sted, er det nødvendigt med nytænkning og konstant udvikling, Turisme og oplevelser står højt på dagsordenen nu og i fremtiden.

Formanden kunne i øvrigt berette om et særdeles velbesøgt marked i 2018. De tilrejsende vikinger har kaldt Tissø-markedet et af de bedst organiserede vikingemarkeder. 2018-markedet bød med aftenåbent med ildshow og musik for første gang i markedets historie på mulighed for, at interesserede kunne besøge vikingelejren i aftentimerne. Et tiltag, som trak langt flere end forudset til.

På generalforsamlin­gen blev Kathrine Brandstrup, Kirsten Nielsen, Kirsten S. Jakobsen og Lene Salbo genvalgt til bestyrelsen sammen med suppleanterne Flemming Bartelsen og Peter Hermann.

Pas på dysserne
Efter årsmødet holdt arkæolog Jens Nielsen, Raklev, foredrag med titlen »Fredede fortidsminder ved Tissø - hvad skal vi med dem?«

Jens Nielsen, som har udgivet tre bøger, er en god fortæller. Han øste i et interessant og meget fængende foredrag ud af sin store viden og viste mange billeder af dysser, jættestuer, bautasten med videre. Fortidsminder, som der en gang lå rigtig mange af landskabet, men som der i dag formentlig kun er 10 procent tilbage af.

- Vi skal til at passe endnu bedre på dem, fastslog han.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk