3. juli 2020
Frederik Østergaard Neble (t.v.) og Elias Lundgaard Pedersen har sammen startet Obital. De har nu fået kapital nok til at tage et semeste fri fra deres uddannelse, lige som de har kunne ansætte yderligere tre deltidsmedarbejdere. Privatfoto
Frederik Østergaard Neble (t.v.) og Elias Lundgaard Pedersen har sammen startet Obital. De har nu fået kapital nok til at tage et semeste fri fra deres uddannelse, lige som de har kunne ansætte yderligere tre deltidsmedarbejdere. Privatfoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Tech start-up øjner fremtidig succes

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tech start-up øjner fremtidig succes
Kalundborg - 23. august 2018 kl. 15:59
Af Martin Stokkebro Moestrup
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det er gået fremad for virksomheden Obital, siden vi for et halvt år siden her i Nordvestnyt fortalte om den unge start-up-virksomhed.

- Vi modtog knapt 500.000 kroner fra Innovationsfonden i starten af juli. Derudover har vi nu også fået vores første egentlig kunde fortæller Frederik Østergaard Neble.

Han kommer fra Kallerup nord for Kalundborg og har startet Obital med sin medstuderende på Danmarks Tekniske Universitet (DTU) Elias Lundgaard Pedersen.

Obital udvikler øjenstyringsteknologi til mennesker med handicap. Med teknologien kan brugerne ved blot at se på deres skærm på deres smartphone styre forskellige ting i deres hjem.

- Det kan være at tænde og slukke for en lampe, eller at åbne og lukke en dør, forklarer Frederik Østergaard Neble.

Teknologien virker ved, at smartphonens frontkamera registrerer, hvorhen man kigger på skærmen.

- Man kan tænke det, som når man har forskellige ikoner på sin smartphone. Hos os repræsenterer hvert ikon en ting i ens rum, sådan at når man kigger på et specifikt ikon, så tænder ens sengelampe eksempelvis, forklarer han.

Teknologien gør brug af såkaldte smart home devices, der er hverdagsting som netop lamper og døre, der er tilkoblet internettet. Det er det, der også nogle steder går under betegnelsen Internet of Things, tingenes internet. I dag kan du eksempelvis købe en lampe i Ikea til 79 kroner, som man kan styre via internettet.

Obital startede som Frederik og Elias' fælles bachelor projekt på DTU. Projektet har vundet flere priser, herunder bedste tekniske bachelor i 2017. De to civilingeniørstuderende er nu rykket videre til kandidatdelen af deres uddannelser, men den nye kapital har gjort det muligt for dem at tage et semester fri for at fokusere på arbejdet med Obital.

Deres første kunder er bo- og aktivitetstilbuddet Jonstrupvang i Værløse, nordvest for København. I første omgang skal Obital installere deres teknologi i lejligheden hos en af Jonstrupvangs kvindelige beboere, som er spastiker. Men hvis alt går efter planen, kan den rulles til flere af institutionens beboere.

- I dag skal hun (den kvindelige beboer, red.) kalde på nogen, når hun eksempelvis skal have åbnet døren. Vores teknologi skaber uafhængighed og dermed livskvalitet, siger Frederik Østergaard Neble.

Den ene beboer tester teknologien i sin lejlighed frem til december, med Obital med på sidelinjen.

- På den måde får vi kortlagt udfordringerne, og så kan vi forhåbentlig til den tid sige, at teknologien er så god, at vi kan lægge den ud, så folk kan købe den, siger han.

Har du ændret dine indkøbsvaner i forbindelse med coronakrisen?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk