27. juli 2021
Grete Balle er ikke bange for at udfordre sig selv som kunstner, senest indenfor keramik. Hun tegner krukker og fade, der drejes af keramiker Bjarne Puggaard, Snertinge, hvorefter hun bemaler dem. Privatfoto
Grete Balle er ikke bange for at udfordre sig selv som kunstner, senest indenfor keramik. Hun tegner krukker og fade, der drejes af keramiker Bjarne Puggaard, Snertinge, hvorefter hun bemaler dem. Privatfoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Stadig i gang med nye eksperimenter: Kendt kunstner fylder 95 år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Stadig i gang med nye eksperimenter: Kendt kunstner fylder 95 år
Opdateret 25. april 2021 kl. 21:45
Kalundborg - 25. april 2021 kl. 20:54
Af Stefan Andreasen

Billedkunstner Grete Balle, Kalundborg, fylder 95 år mandag den 26. april.

Det er mere end 70 år siden, hun debuterede på Kunstnernes Efterårsudstilling, og hun er stadig aktiv og eksperimenterende som billedkunstner.

I det seneste år har hun endnu engang udfordret sig selv med et nyt, rumligt materiale, keramiske krukker og fade, samtidig med at hun fortsat maler og arbejder tekstilt.

Det vil kunne ses på flere udstillinger i år, blandt andet på en udstilling med ældre og nye værker på Holbæk Museum med åbning den 1. maj; med Bispegårdsgruppen på udstillingsstedet Bispegården i Kalundborg og på en gruppeudstilling på Museum Jorn i Silkeborg i sensommeren.

Efter debuten på Kunstnernes Efterårsudstilling i 1950 med malerierne »Det gule hus« og »Opstilling« skiftede Grete Balle kunstnerisk retning og var med til at revolutionere væve-­kunsten.

Med hende som frontkæmper i midten af 1960'erne blev vævning transformeret til billedvævning, vævede skulpturer og billed-syninger, inspireret af Cobra-bevægelsens frit legende univers.

Grete Balle har udført en række udsmykninger i kirker og i det offentlige rum landet over, blandt andet en ti kvadratmeter vævning på Danmarks Natur- og Lægevidenskabelige Bibliotek i København.

Op gennem 1990'erne genoptog Grete Balle med stor farvestyrke og stoflighed sit maleri, stadig med referencer til den Cobra-bevægelse, hun var i tæt kontakt med som ung kunstner.

Hendes mand Mogens Balle var med i inderkredsen af Cobra-bevægelsen.

Grete Balle lader sig ofte inspirere af rejser i ind- og udland. Hun var for nogle år siden en måned på Hirsholmene og fik senere samme år et legatophold i Key West i Florida.

I de senere år har hun desuden rejst til blandt andet Kina og Saudi Arabien. Rejserne har sat tydelige spor i hendes billedkunst.

Grete Balle er aktivt medlem af kunstnersammenslutningerne M59 og Bispegårdsgruppen i Kalundborg.

Hun har solgt arbejder til flere museer og har modtaget mange legater.

Af hæderslegater har hun blandt andet modtaget Henry Heerups Legat, Ole Haslunds Legat og Annemarie Telmanyis Legat.

Siden 1998 har hun modtaget livsvarig ydelse fra Statens Kunstfond.

De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk