25. september 2020
Der bages masser af brunkager. Foto: Per Christensen
gallery icon

Se billedserie

Der bages masser af brunkager. Foto: Per Christensen
Foto: Per Buurgaard Christensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Selvfølgelig skal der smør i julens kager

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Selvfølgelig skal der smør i julens kager
Kalundborg - 21. november 2015 kl. 08:28
Af Susanne Uhre-Prahl
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det varer ikke længe, før duften af julebag breder sig i køkkenet hos Ulla Madsen i hendes store køkken i privaten på Røsnæsvej nær Kalundborg. Faktisk er det første gang, at hun holder kursus i det nye, røde køkken, som oser af julehygge.

Hun har hektiske røde kinder, for hun har premiere på sine julekurser, og de fem kursister glæder sig til en hyggeaften, hvor julens småkager er i fokus. Der skal bages brunkager, finskbrød, pebernødder, klejner og specier, og opskrifterne er selvfølge hentet gennem års erfaringer og fra mormors køkken. Og ét er helt sikkert, der er ikke tale om kalorielet bagværk til jul, for det vil slet ikke ligne Ulla Madsen, der er tro mod den traditionelle julemad.

Derfor skal der også smør i julekagerne, for som Ulla Madsen konstaterer, så smager de bedre, men det er også et spørgsmål om kemi, ifølge hende.

- At bage er en proces, og hvis man ikke følger opskrifterne nøje, så spiller ingredienserne ikke sammen, forklarer hun, og straks bliver hun suppleret af én af kursisterne, der rosende konstaterer, at Ulla er så nysgerrig på mad, at hun ikke kan se en opskrift, uden at den skal afprøves.

De fem kursister på holdet kender hinanden i forvejen, og både Solvejg, Annette, Anne-Edel, Simon og Susanne har glædet sig til undervisningen i mysteriet med julens småkager. Det er dog ikke dem alle, der går hjem og bager videre til de hjemlige kagedåser. Enkelte er bare med for hyggens skyld i køkkenet, hvor Ulla Madsen har indrettet sig juleagtigt.

Det har hun gjort, fordi hun holder flere bagekurser for december og julebag hører sammen i hendes og kursisternes univers.

- Julen skal ikke gå vores næse forbi uden den hyggelige tradition med småkager, lyder det fra Ulla Madsen, og kursisterne må gerne tage deres børn med til bagningen.

Faktisk har hun indrettet et stort køkken i privaten, så der er plads til at holde kurser. Hendes styrke er års arbejde som kogekone, og hun husker, hvordan hun allerede som lillepige var med i køkkenet i barndomshjemmet. Madlavning har altid interesseret hende, men desværre var hun så uheldig, at hun for nogle år siden blev alvorligt kvæstet i en færdselsulykke og pådrog sig piskesmeld. Den har invalideret hende så meget, at hun kun kan arbejde på flexjob.

Det gør hun så nu via Røsnetværk og Kalundborg Alternative Aftenskole, hvor hun underviser nogle timer om ugen i madlavning. Hun fortsætter derfor i sit nye røde køkken efter jul, hvor julebaget bliver afløst af mormormad, og hun vil meget gerne desuden i kontakt med unge, som har et ønske om at lære at lave mad.

- De skal vide, at der er meget anden mad end spaghetti, ketchup og pizza her i verden, siger hun og karakteriserer det som skodmad. Hun synes, det er en skam, at der er så mange unge, der ikke kan lave mad.

Det er netop nogle af de unge, hun gerne vil have med i sit røde køkken, for der kan laves lækker mad, selv om man er på SU eller har et stramt budget i hverdagen, siger hun.

- Jeg har ofte selv haft små midler i min tilværelser, men maden har altid været hjemmelavet fra bunden. Ulla Madsen bliver suppeleret i snakken af Anne-Edel Dandanell fra Kalundborg, der er med på kurset. Hun har også forstand på madlavning efter mange år i køkkenet på Kalundborg Sygehus.

Snakken går lystigt i det røde køkken, hvor det handler om at have tjek på ovnen og de otte minutter til aftenens brunkager. Finskbrødene skal have lidt mere, og efter bagningen står den på småkager og en kop kaffe, men inden det sker, så er alle kursister inviteret om en rundtur i huset. For det er ikke mange uger siden, at Ulla Madsen og hendes familie flyttede ind.

Har debatten om sexisme taget overhånd?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk