18. oktober 2019
Akademik Lomonosov er det første flydende atomkraftværk af sin art, og den blev bugseret ud fra Skt. Petersborg i lørdags. Turen mod Murmansk ventes at tage omkring tre uger, og når det nukleare brændsel er installeret, skal atomkraftværket tages i brug ved byen Pevek i løbet af 2019. PR-foto
gallery icon

Se billedserie

Akademik Lomonosov er det første flydende atomkraftværk af sin art, og den blev bugseret ud fra Skt. Petersborg i lørdags. Turen mod Murmansk ventes at tage omkring tre uger, og når det nukleare brændsel er installeret, skal atomkraftværket tages i brug ved byen Pevek i løbet af 2019. PR-foto
Foto: Nikita_Greydin
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Russisk atomkolos passerer gennem Storebælt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Russisk atomkolos passerer gennem Storebælt
Opdateret 04. maj 2018 kl. 06:41
Kalundborg - 04. maj 2018 kl. 06:16
Af Søren Kloster Sørensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Opdateret - Det kæmpemæssige, flydende atomkraftværk Akademik Lomonosov befinder sig fredag morgen i Femer Bælt syd for Lolland og har retning mod Storebælt. Torsdag passerede transporten Bornholm, hvor den var under opsyn af søværnets patruljefartøj Najaden, og fredag eftermiddag og aften forventes konvojen ifølge de foreløbige prognoser at blive bugseret gennem Storebælt og under Storebæltsbroen og videre forbi Røsnæsspidsen gennem T-ruten.

arrow Læs også: Verdens største flydende atomkraftværk forlader dansk farvand

Den russiske atomflydepram, som er verdens første af sin art, kan ikke sejle for egen kraft og bugseres af to slæbebåde og et eskortefartøj.

Kernekraftværket stævnede ud fra Skt. Petersborg i weekenden, hvorfra det satte kurs mod Murmansk. Først i Murmansk skal atomflydeprammen, der måler 144 meter i længden og 30 meter i bredden, have det nukleare brændsel installeret, og den er således tom for atombrændsel på sin rute gennem Østersøen, Storebælt, Kattegat og langs Norges og Finlands kyster.

- Derfor er der heller ikke strålingsfare forbundet med dets passage gennem danske farvande, siger chefkonsulent i Nukleart Beredskab i Beredskabsstyrelsen Carsten Israelson.

Den flydende atomreaktor skal efter mellemstoppet i Murmansk fortsætte videre mod det nordøstlige Sibirien, hvor anlægget efter planen skal tilsluttes som energikilde i området omkring byen Pevek.

Prammens atomreaktor er på 35 MW og på den måde ret beskeden i forhold til atomkraftværker på land, som ofte er på over 1000 MW.

Alligevel har miljøorganisationer såsom eksempelvis Greenpeace kritiseret blandingen af arktisk hav og atomkraft, da man er bange for påvirkningen fra høje bølger og stride vinde fra det Arktiske Ocean. I den anledning er Akademik Lomonosov blandt andet blevet nævnt som »Det nukleare Titanic« og »Det flydende Tjernobyl«.

Følg skibets rute

Hvis du gerne vil vide hvor Akademik Lomonosov befinder sig lige nu
kan du benytte dig af linket her, hvor alle verdens skibe kan findes: Marinetraffic.com

På denne hjemmeside kan du følge slæbebådene YASNYY og UMKAS placering på verdenskortet og se hele routen, som bådene og atomkraftværket tager omkring Sjælland.

arrow Atomkraftværk på vandet fik politiet til at skabe bilkø
04. maj 2018 kl. 20:44 Opdateret: kl. 20:46

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk