16. januar 2019
Transportministers oplysninger om pris for bilbro over Kattegat beror på usikre oplysninger i følge radiokanalen 24Syv.
Transportministers oplysninger om pris for bilbro over Kattegat beror på usikre oplysninger i følge radiokanalen 24Syv.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Radiokanal: Ministers tal for ny bilbro højst usikre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Radiokanal: Ministers tal for ny bilbro højst usikre
Kalundborg - 16. maj 2018 kl. 13:31
Af Bjarne Robdrup
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Ifølge Transportministeriets »foreløbige« tal kan en Kattegatforbindelse bygges for 58 milliarder, hvis man dropper togskinnerne og nøjes med en motorvej, og den kan finansieres af bilisterne selv gennem broafgifter i løbet af 32 år.

Men de beregninger er meget usikre og fik inden offentliggørelsen i marts transportminister Ole Birk Olesens (LA) fagfolk til at undre sig og sætte spørgsmålstegn ved, hvor solide tallene egentlig er.

Det oplyser Radio24syv, som har fået aktindsigt i dokumenter og mailkorrespondancer om broen. Regnestykket med prisen på de 58 milliarder kroner, der er langt under de prisniveauer for en Kattegatforbindelse, som tidligere har været fremme, blev hastet igennem på en uge, og tallene er forbundet med »meget stor usikkerhed«. Socialdemokraterne siger til radiokanalen, at det er »kritisabelt, når ministeren melder så løse tal ud«.

En embedsmand i Vejdirektoratet skrev 9. marts en mail, der underbygger usikkerheden, til det konsulentfirma, som havde leveret prisoverslaget på broen:

»De nye beregninger inklusive anlægsoverslaget har medført nogle løftede øjenbryn i systemet. Jeg er blevet spurgt om, hvor solidt anlægsoverslaget er, og det spørgsmål må jeg hellere sende videre til dig«.

»Større usikkerhed«
Konsulentfirmaet svarede ifølge Radio 24syv tilbage, at tallene er forbundet med »større usikkerhed« end de beregninger for en kombineret Kattegatbro for både tog og biler, som firmaet tidligere havde leveret.

Men under to uger senere offentliggjorde Ole Birk Olesen 21. marts tallene i tv- avisen og sagde, at han nu har »en meget god indikation af, at den her bro kan realiseres«. Han sagde, at det er foreløbige tal, og at han nu vil igangsætte flere undersøgelser af broen.

Nordvestnyt har forgæves forsøgt at få en kommentar fra transportminister Ole Birk Olesen.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk