26. marts 2019
Storebror Poul Møller, der tilranede sig frimærkerne, så lillebror, Hans-Henrik Møller-Andersen, måtte nøjes med tændstikkerne. Men det er der både kommet en bog og et tændstikmuseum ud af. 

Fotos: Charlotte Koefoed
gallery icon

Se billedserie

Storebror Poul Møller, der tilranede sig frimærkerne, så lillebror, Hans-Henrik Møller-Andersen, måtte nøjes med tændstikkerne. Men det er der både kommet en bog og et tændstikmuseum ud af. Fotos: Charlotte Koefoed
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Poul snuppede frimærkerne, Hans-Henrik fik tændstikkerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Poul snuppede frimærkerne, Hans-Henrik fik tændstikkerne
Kalundborg - 21. november 2018 kl. 20:43
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Jo, det er lidt nørdet, det må vi indrømme, griner storebror Poul Møller og lillebror Hans-Henrik Møller-Andersen og viser rundt i det lille, men meget interessante og unikke tændstikmuseum, som de i fællesskab har bygget op i en del af Loppekup, en forretning, de driver som økonomisk underlag for »Det danske Tændstikmuseum«.

Beliggenheden er i den tidligere Fakta-butik på Sct. Jørgensbjerg 43 i Kalundborg.

- Da vi var børn samlede vi begge frimærker, men Poul fik altid tilranet sig de flotteste, så jeg begyndte i stedet for at samle på tændstikker, og det har altså udviklet sig gennem årene, fortæller Hans-Henrik Møller-Andersen.

Så meget, at han i 2013 skrev en hel bog om tændstikkernes historie sammen med sin bror, og ligeledes åbnede et tændstikmuseum i sin bopæl i Sorø.

Oprindeligt stammer brødrene fra Amager, med livets veje har ført dem til Kalundborg, hvor de en tilfældig sommerdag var ude og lede efter egnede lokaler til tændstikmuseet, som ikke længere kunne huses i Sorø.

- Vi havde fundet på konceptet med at kombinerer et såkaldt reol-loppesalg med museet og havde brug for god plads. Vi kørte rundt i området for at finde lokaler. Da vi ville køre ned på havnen i Kalundborg for at få en is, så vi skiltet i rundkørslen med »butikslokale udlejes« og så drejede vi af her og fik faktisk aldrig den is, husker Poul Møller.

Et helt univers for sig
»Det danske Tændstikmuseum« består af montre med alle mulige slags tændstikker i. Lige fra de allerførste svovlstikker, til nutidens kendte Tordenskjold-tændstikker. Her er små vovede erotiske tændstikæsker, den lille Christiania-æske i rød med tre gule prikker, 70´er æsker i smarte farver og alle mulige specialæsker fra hele verden. Også de lange kamin-tændstikker er der nogle af i samlingen.

Og så er der hele historien om, hvordan man begyndte at lave tændstikker i Danmark, men til sidst måtte overlade tændstikproduktionen til Sverige og Swedish Match, der i dag er verdens største tændstikproducent.

- Jeg er flere gange blevet spurgt om forskellige detaljer om tændstikker, og Den gamle By i Aarhus opfordrede mig til at skrive den samlede historie ned om tændstikproduktionen i Danmark. Sammen med Poul skrev jeg så »Svovlstikken, en glemt industrihistorie«, en bog på 444 sider, der beskriver tændstikfremstillingen og de mange tændstiksfabrikker i Danmark, fortæller Hans-Henrik Møller-Andersen.

Ikke ændret siden 1872
Da man først fik fremstillet de første svovlstikker, var tippen beklædt med gul fosfor eller hvid fosfor, som er et grundstof. Gult fosfor optages let i kroppen og er meget giftigt. Kronisk forgiftning medfører blandt andet knogleskørhed især i underkæben, og de stakkels arbejdere led en frygtelig skæbne i datidens fabrikker.

Desuden selvantændte svovlstikkerne og var yderst brandfarlige. Det var første i 1875 med »Lov om forbud mod visse tændstikker«, at forholdene blev bedre. Loven betød ganske enkelt, at man kun måtte fremstille tændstikker, der skulle stryges mod en strygeflade, og tændstikæsken så dagens lys. - Siden da har tændstikkerne stort set ikke ændret sig, kun variationen i æskernes udseende, siger Hans-Henrik Møller-Andersen.

I dag bruger man rød fosfor til tændstikker.

Det eneste, der mangler, er en model i 1:45 af Kjøbenhavns Tændstikfabrik, med alt maskineri og personale, bygget ud fra tegninger af fabrikken og samtidige billeder af maskiner og udstyr. - Vi mangler lige det sidste, men regner med, at kunne præsenterer modellen før jul, siger Hans-Henrik Møller-Andersen. »Det danske Tændstikmuseum« har åbnet i Loppekups åbningstid, hvilket vil sige hver dag, dog er der lukket i julen.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk