
Katte er noget der i den grad kan splitte danskerne. Mens mange elsker dem, så er andre helst fri for dem, og nogle kan blive enddog meget frustrerede, hvis naboens kat gentagne gange strejfer om på deres ejendom.
Uanset hvor frustreret man bliver, så er det dog ikke tilladt at skyde katten.
- Man må hverken gøre katte eller andre løsslupne husdyr fortræd, og man må heller ikke skyde dem. Det er en klar overtrædelse af Dyreværnsloven, siger kommunikationsmedarbejder ved Midt- og Vestsjællands Politi Martin Bjerregaard.
Eneste undtagelse er hvis dyret angriber andre husdyr, eller der er overhængende fare for, at det vil angribe personer eller ejendom. I det tilfælde har man ret til at aflive dyret.
Husejeren må til gengæld gerne forsøge at jage dyret væk fra sin ejendom.
- Man kan for eksempel skræmme katten eller sprøjte vand på den. Grænsen går ved at gøre skade på katten, siger Martin Bjerregaard.
- En anden mulighed er at fange dyret. Mens dyret er i ens varetægt, er man dog forpligtet til at tage sig af det, og indenfor 24 timer til at levere det tilbage til dets ejer. Hvis man ikke er klar over hvem ejeren er, så har man i stedet mulighed for at aflevere det til politiet, fortsætter han.
Lovgivningen siger også, at en dyreejer har pligt til at holde sit husdyr på egen grund.
- Kattens natur gør dog det til en svær opgave, siger Martin Bjerregaard.
Hvis dyret har forvoldt skade på husejerens grund, så har man mulighed for at kræve erstatning af dyrets ejer.
Tidligere har det faktisk været tilladt at skyde omstrejfende katte. Denne mulighed forsvandt imidlertid med en ændring af Mark- og Vejfredsloven i 2014.
Denne lovændring blev lavet, efter en meget omtalt sag om labradoren Balder fra Bognæs i Odsherred, der blev skudt af en genbo, efter at hunden gentagne gange var trængt ind på hans grund.
Kommentarer
Vi ønsker en åben og livlig debat på sn.dk, og opfordrer alle til at kommentere, udveksle viden og stille spørgsmål. Debatten skal foregå i en ordentlig og respektfuld tone. Redaktionen fjerner indlæg, der ikke lever op til SN.dks retningslinjer og gældende lovgivning. Se retningslinjerne her