9. december 2019
Laust Pedersen, der er faglært landmand, er en af de cirka 200 ufaglærte på NOV, som den aktuelle Hands on-kampagne henvender sig til. Foto: Peter Andersen
gallery icon

Se billedserie

Laust Pedersen, der er faglært landmand, er en af de cirka 200 ufaglærte på NOV, som den aktuelle Hands on-kampagne henvender sig til. Foto: Peter Andersen
Foto: Peter Andersen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Pølsevogn ud til de ufaglærte i NOV

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Pølsevogn ud til de ufaglærte i NOV
Kalundborg - 14. marts 2019 kl. 12:20
Af Ulrik Reimann
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Onsdag den 13. marts klokken 14 rullede en pølsevogn ind til produktionshallerne hos virksomheden National Oilwell Varco, Sydhavnen 5A i Kalundborg. Her serverede faglige organisationer - 3F, Dansk Metal, HK, Teknisk Landsforbund og DI - gratis pølser og kakaomælk for de ansatte for at få en samtale om efteruddannelse med de ufaglærte.

Virksomhederne i industrien skriger på faglært arbejdskraft. Og der går mange ufaglærte rundt på virksomhederne, også på National Oilwell Varco, som med lidt efteruddannelse relativt nemt kunne gå fra ufaglært til faglært, fortæller tillidsmand Morten Andersen, der arbejder i smedjen i NOV's vedligeholdelsesafdeling.

- Der er mange rigtigt dygtige ufaglærte, som ville opnå fordele ved at få papir på, hvad de kan. På NOV får faglært arbejdskraft 12 kroner mere i timen, og som faglært er det også lettere at komme videre til et andet job, hvis det skulle blive aktuelt, siger tillidsmanden.

Ved pølsevognen på NOV var der hurtigt en større flok pølsesultne medarbejdere, som samledes, og en af dem var den ufaglærte Laust Pedersen fra NOV's FAT-afdeling (FAT står for factory acceptance test). Han er faglært landmand og ved ikke, om han ønsker at blive faglært på sin nuværende arbejdsplads:

- Jeg ville ikke gældsætte mig voldsomt for at blive selvstændig landmand og efter otte års arbejde i entreprenørbranchen kom jeg til NOV, hvor man kan komme ind fra gaden og blive oplært.

Laust Pedersen mener, at det vigtigste for at arbejde for NOV er et åbent sind, godt humør, ydmyghed og forståelse for, at sikkerheden er vigtigst.

- De ufaglærte har desværre ofte lidt svært ved at tage sig sammen til at få noget efteruddannelse. De elsker ikke ligefrem skolebænken, og de har det jo meget godt, som de har det. Nu fortæller vi dem, at det faktisk er ganske vigtigt i et moderne samfund at få noget papir på noget uddannelse, også selv om man er kommet lidt op i årene. Og »vi« er i den forbindelse virksomheden selv, erhvervsorganisationen Dansk Industri, fagforbundet DI og forbundene Dansk Metal, HK, og Teknisk Landsforbrund, oplyser pressekonsulent i 3F, Klaus Dalgas.

Initiativet i Kalundborg er det første i 2019 og efterfølges en række steder rundt omkring i landet i løbet af foråret. Kampagnen er målrettet virksomheder i industrien og voksne over 25 år og er en del af Hands-on indsatsen, som blev søsat i 2013 af 3F, Dansk Metal, HK, Teknisk Landsforbund og DI.

Projektets formål er at få flere unge, voksne og virksomheder til at vælge erhvervsuddannelser i industrien.

Både DI og AE-rådet skønner, at der vil mangle omkring 70.000 faglærte i Danmark i 2025 - om bare seks år.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk