2. juni 2020
Friluftsgudstjeneste i Amfi Vestsjælland i Bregninge. Foto: Martin Stokkebro Moestrup
gallery icon

Se billedserie

Friluftsgudstjeneste i Amfi Vestsjælland i Bregninge. Foto: Martin Stokkebro Moestrup
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Pinsegudstjeneste: Bregninge blev vækket

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Pinsegudstjeneste: Bregninge blev vækket
Kalundborg - 10. juni 2019 kl. 13:34
Af Martin Stokkebro Moestrup
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Overskriften for 2. Pinsedags friluftsgudstjeneste i Amfi Vestsjælland i Bregninge, hvor der medvirker præster, musikere og kor fra hele Kalundborg Provsti, er "Vågn op". Umiddelbart en lidt provokerende titel med tanke på de historiske vækkelsesmøder, der havde til formål at vække tilhørerne til omvendelse til den kristne tro. Men provokationen er helt bevidst, fortæller præst i Årby Kirke, Helga Tidemann Jensen.

- Det er en leg med ord. Vi er meget bevidste om den historiske betydning, men det kan være en befrielse at bruge ord på en ny måde, siger hun.

Gudstjenestens tema skal også tages meget bogstaveligt. Således er der morgengymnastik på programmet efter indledende korsang af pigerne fra B&U-koret, der øver i Bregninge Sognegård. "Op, træk, ned", lyder kommandoerne, der bliver efterfulgt med mere eller mindre lethed af de lidt under 200 fremmødte. Det hjælper, at man kan lave øvelserne, mens man sidder ned.

- Det er super vigtigt at vågne op og få energi ind på en god måde. Energi er også det Helligånden giver, siger Helga Tidemann Jensen.

Netop Helligånden er helt central i pinsen, som er den kristne højtid, der er svagest besøgt herhjemme ifølge Jørn Noe, der er præst i Finderup Kirke.

- Det kan have noget at gøre med, at det med ånd og Helligånd kan være svært at forklare, selv for os præster, siger han.

Friluftsgudstjenesten er som skrevet et samarbejde mellem de over 20 sogne i Kalundborg Provsti. Den lokale præst fra Bregninge/Bjergsted/Alleshave-pastorat Christina Morsing har dog tydligvis en koordinerende funktion. "Nej, du lyser ikke velsignelsen. Det gør Mogens", fortæller hun en af de andre præster, kort før gudstjenesten går i gang. Christina Morsing står blandt andet bag, at fadervor skal læses op på syv forskellige sprog under dagens gudstjeneste.

- Pinseunderet fortæller, at Helligånden på et tidspunkt sætter ildtunger på apostlene, så de kan tale på alle sprog. Alligevel kan de forstå hinanden. Det er den pointe, vi gerne vil fremhæve med fadervoret, siger hun.

Vågne og opvakte efter dagens gudstjeneste kunne der efterfølgende nydes pølser, pandekager og det flotte landskab i Bregninge.

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk