2. juli 2020
Det nye møllehjul sørger for at male bageriets egen mel. Et nyt kapitel til et stykke Danmarkshistorie. Foto: Peter Andersen.
gallery icon

Se billedserie

Det nye møllehjul sørger for at male bageriets egen mel. Et nyt kapitel til et stykke Danmarkshistorie. Foto: Peter Andersen.
Foto: Peter Andersen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nyt hjul til 700 års historie

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nyt hjul til 700 års historie
Kalundborg - 16. november 2019 kl. 17:09
Af Bjarne Robdrup
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Strids Mølles historie skriver sig næsten 700 år tilbage, under Valdemar Atterdag. Lørdag fejrede traktørstedet et års fødselsdag. Med indvielse af et nyt nyt møllehjul.

*
Det gnistrende sorte møllehjul fremstår meget markant i kontrast til den hvide væg indtil bageri og cafeen i den smukke bygning, der tegner Strids Mølle. Møllehjulet er et fornemt stykke træarbejde, udført af mølleren Christoffer Palle fra Lolland, og så nyt som noget. Men det er allerede, ved sin ibrugtagning lørdag, hvor Strids Mølle fejrede sin et-års fødselsdag som mølleri, bageri og traktørsted, blevet en del af en utrolig historie - med 700 år på bagen.

- Strids Mølle blev jo grundlagt af Valdemar Atterdag tilbage i 1300-tallet, og siden dengang har møllen været benyttet som vandmølle. Den har dannet ramme om et sted med masser af liv og glade dage, siger Iben og Anders Møller, Kattrup Gods, der ejer Strids Mølle. Det var Anders morfar, A.P. Møller, der købte skov og mølle tilbage i 1949.

Historien fortæller os, at Strids Mølle er en ud af fem forbundne vandmøller på egnen, kaldet Kongens Møller, og er den af møllerne, der har fungeret i længst tid. Allerede Kong Valdemars Jordebog fra 1231 omtaler adskillige kongelige møller, mens kong Valdemar Atterdag i 1350'erne lod bygge mange kongelige møller, "thi han ville ikke tillade, at vandene løb ud i havet, uden at de forinden havde tjent samfundet til nytte".

- Møllen brændte i 1943, men den blev genopbygget og fungerede som bageri og siden som brødfabrik helt frem til begyndelsen af 1980'erne. Med møllehjulet vil vi gerne visualisere historien, som understøttes af bygningen, hvor bageriet hører hjemme, og hvor man stadig kan se de gamle ovne, siger Iben Møller. Genåbningen af Strids Mølle skete lørdag for præcis et år siden og blev fejret lørdag.

Har du ændret dine indkøbsvaner i forbindelse med coronakrisen?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk