20. april 2019
Der er kun halve mure tilbage af driftsbygningen, hvor 700 ton korn var opbevaret, da flemmerne slog til. Foto: Bjarne Robdrup
gallery icon

Se billedserie

Der er kun halve mure tilbage af driftsbygningen, hvor 700 ton korn var opbevaret, da flemmerne slog til. Foto: Bjarne Robdrup
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nyhøstet korn for én million kroner op i røg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nyhøstet korn for én million kroner op i røg
Kalundborg - 07. august 2018 kl. 15:28
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Af Bjarne Robdrup
Omkring 700 ton korn, byg og hvede, gik op i røg, da over 100 år gammel driftsbygning natten til lørdag brændte ned på Egemarke Gods ved Føllenslev.

arrow Læs også: Nybyggeri efter brand på gods først i 2020

Godsejer Claus Lohmann Poulsen vurdererer, at den brændte kornmængde repræsenterer en værdi af i omegnen af en million kroner.

- Det har været fremme, at det fortrinsvis var såsæd, der brændte, men det er ikke korrekt. Mængden af såsæd udgør cirka 50 ton. Langt den overvejende mængde var byg og hvede til foder, siger han.

Claus Lohmann Poulsen siger også, at driftsbygningen, som brændte ned, og som udgjorde et kornlager, bliver genopført.

- Der er tale om en bygning, der er 100, måske 125 år. Den vil vi genopføre, formentlig også til anvendelse som kornlager, men ikke i den form og indretning, den gamle bygning havde.

Er årsagen til branden afklaret?

- Nej, og jeg tror ikke, at vi kommer frem til den eksakte årsag. Men det er vel mere end sandsynligt, at det har noget med varmen at gøre. Det kan være en motor, der er blevet overophedet eller på anden måde har antændt korn i forbindelse med transport-arbejdet, siger Claus Lohmann Poulsen.

Egemarke Gods på godt 450 ha har tidliugere vætret udsat for brande.

- Men slet ikke i det omfang, vi oplevede denne gang, siger Claus Lohmann Poulsen.

Vestsjællands Brandvæsen blev fredag lige efter klokken 23 kaldt til Egemarke Gods, og det stod øjeblikkeligt klart for brandmændene, de første kom fra Snertinge, at den overtændte driftsbygning ikke kunne reddes. Flammer stod mange meter op gennem taget og ilden bredte sig med eksplosiv hast i bygningen med korntørreri og -lager.

Indsatsleder fra Vestsjællands Brandvæsen, Jan Clausen, tilkaldte straks forstærkning fra Kalundborg, Asnæs og Nykøbing, foruden mandskab fra det frivillige beredskab, ialt op mod 45 brandmænd. Også et køretøj fra Beredskabsstyrelsen i Hedehusene blev tilkaldt. Først tidligt lørdag morgen kunne hovedparten af de mange redningsarbejdere sendes hjem.

Lohmann Poulsen-slægten har ejet Egemarke, hvis hovedbygning blev opført fra 1880 til 1884, siden 1948, hvor Aage Lohmann Poulsen købte gården og i 1960 nabogården Særslevgaard. Ove Lohmann Poulsen overtog gården i 1978, hvorefter han udvidede gårdens areal med Bjergagergård (1983) samt Guldager (1996). Marie Louise og Claus Lohmann Poulsen overtog Egemarke i 2007.

arrow Gods har planer om stort solcelleanlæg på 27 hektar
05. marts 2019 kl. 13:02 Opdateret: kl. 10:01
arrow Egemarke Gods hårdt ramt af brand
04. august 2018 kl. 11:25 Opdateret: kl. 11:25
arrow Video og billeder: Storbrand på Egemarke Gods
04. august 2018 kl. 00:01 Opdateret: kl. 00:38

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk