19. januar 2021
Anders Ole Olsen
gallery icon

Se billedserie

Foto: Anders Ole Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nye strømper sikrer, at hel by ikke kommer på skideren...

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nye strømper sikrer, at hel by ikke kommer på skideren...
Opdateret 25. november 2020 kl. 15:40
Kalundborg - 25. november 2020 kl. 15:35
Af Ulrik Reimann

- Hvis den dobbelte kloakledning under Høng Skov klapper sammen, er hele Høng bogstaveligt talt »på skideren«.

Den bramfri udtalelse kom fra en af folkene på den midlertidige arbejdsplads i den unge skov, hvorunder der ligger nogle gamle og ikke ret gode kloakrør.

De er nu ved at blive fikset med en såkaldt strømpeforing, oplyser Bart van der Sprong, som er Kalundborg Forsyningts leder på projektet, som ventes afsluttet på lørdag.

Det er Aarsleff, der udfører arbejdet med strømpeforingen, som firmaet var det første til at benytte herhjemme i 1979 på et engelsk patent.

- Patentet er udløbet, og vi har videreudviklet vores egen metode, fortæller Morten Askgaard, der er kundeansvarlig i Aarsleff.

Strømpeforingen foregår på den måde, at den meget lange »sok« krænges ind i de gamle rør. Inden det sker, er sokken blevet inprægneret med lim i Aarhus og holdt kold med is, som får limens hærdning til at gå meget langsomt.

Vand, der er varmet op til 80 grader, benyttes til at presse sokken på plads indeni de gamle rør, der efter foringen er helt tætte og kan holde i mange år. Og der er bygget et tårn på fem meter til strømpejobbet, der sikrer det rette overtryk til at få sokken på plads.

Bart van der Sprong fortæller, at metoden med strømpeforingen betyder, at der ikke skal graves ret meget, og det er en særlig fordel, når man arbejder i en fredet skov, nævner han.

De dobbelte rør i Høng Skov, der bliver ordnet, løber over en strækning på næsten 500 meter, så den samlede strækning er altså på lige knap en kilometer.

Høng Skov er en ung og bynær skov, som blev plantet af Skov- og Naturstyrelsen i perioden 2001-2003. Det skete, fordi Høng ligger i en skovfattig egn.

Skov- og Naturstyrelsen planter nye, bynære skove for at give den lokale befolkning en anderledes og mere varieret natur- og landskabsoplevelse, og Høng Skov er opført på jorder, der hørte til Tranevejlegaard.

Er det en god idé at indføre bøde eller straf, hvis man ikke vil gå i isolation efter en udlandsrejse?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk