14. december 2018
Filteranlægget får energi fra el, som ud over driftstilsyn er eneste udgift på anlægget.
gallery icon

Se billedserie

Filteranlægget får energi fra el, som ud over driftstilsyn er eneste udgift på anlægget.
Foto: Per Buurgaard Christensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Natur-anlæg ændrer vand fra kloak- til drikkevand

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Natur-anlæg ændrer vand fra kloak- til drikkevand
Kalundborg - 15. maj 2018 kl. 13:03
Af Bjarne Robdrup
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Teknik og proces foregår under jorden, og de synlige filteranlæg er beplantet med australske tagrør og gule iris. Anlægget er dyrere end en traditionel samletank. Til gengæld er der ingen udgifter til slamsugning, som ikke mindst stærkt benyttede sommerhuse har betydelige udgifter på. Og så er det naturen selv, der gør rent i en grad, så kloakvand bliver til renset vand, som overholder alle udledningskrav - selv i områder med drikkevandsinteresser.

Christen Clemmensen, indehaver af entreprenørvirksomheden GSC Anlæg A/S på Rørvej i Vinde Helsinge, bygger, sammen med en hollænder, der har opfundet teknikken, beplantede filteranlæg med beluftning.

Det første anlæg på Sjælland - og et af de allerførste i Danmark - har GSC Anlæg A/S bygget på Strandlodsvej ved Bjerge Strand, og det hidtil største er etableret i landsbyen Tjørnelunde ved Høng. Anlægget omfatter alle byens borgere, og der er dømt ren win-win for alle parter. Kommunen »slipper« for at lægge nye kloakker, borgerne for at betale for separation af ledninger til regnvand og spildevand. Det indebærer en besparelse på mellem 30.000 og 50.000 kroner pr. husstand - foruden de kommunale besparelser.

Endnu findes der kun ganske få beplantede filteranlæg, som også involverer befugtning.

- Men der er ingen tvivl om, at vi vil se mange, mange flere af denne type anlæg skyde op rundt om i landet. Dels i sommerhusområder, dels i det åbne land, hvor der ikke anlægges kloakker, siger Christen Clemmensen.

Læs mere i dagens Nordvestnyt.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk