24. januar 2019
Det lille museum tager sig godt ud udefra. Men der er fortsat udfordringinden døre. Foto: René Rohde
gallery icon

Se billedserie

Det lille museum tager sig godt ud udefra. Men der er fortsat udfordringinden døre. Foto: René Rohde
Foto: Jakob Erhardt Pedersen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Museum kæmper for penge til sidste etape

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Museum kæmper for penge til sidste etape
Kalundborg - 12. januar 2018 kl. 07:43
Af Bjarne Robdrup
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Reersø Museum eller Andræjs hus, der blev etableret som museum i 1926 på foranledning af bysbarnet, forfatteren Thorkild Gravlund, kæmper en sej kamp for at gøre den meget omfangsrige restaurering af det lille fæstehus færdig. Formanden, Rene Rohde, er optimist:

- Vi mangler omkring 385.000 kroner for at få sidste etape på plads, og jeg tror på, at vi kan skaffe også disse penge, siger han.

Der er allerede lagt 1.325.000 kroner i restaureringsprojektet, som etapevis har vist sig at være en langt større opgave end først antaget.

Baggrunden er, at håndværkerne, efterhånden, som huset er »skilt ad« har afdækket store svagheder i konstruktionen.

- Der har været mange overraskelser undervejs. Men vi er glde for, at vi er nået så langt, og hvis det skulle vise sig, at vi ikke kan tilvejebringe de sidste penge, ja, så åbner vi museet i løbet af foråret. det bliver bare ikke helt så fuldkomment, som vi kunne ønske os, siger han.

Udgangspunktet for museet er at beskrive livet på landet for fattigfolk i 1800- og 1900-tallet. Selve huset er fra første halvdel af 1700-tallet. Det lille hus tjente først som fæstebolig, og siden brugt til opbevaring af redskaber og værktøj. Ved etablering af museet blev huset indrettet, som det fremstod i 1801.

Kredsen bag museet med formanden, Rene Rohde, i front, besluttede i 2016 at undersøge mulighederne for en gennemgribende restaurering. I oktober samme år modtog museet omkring 1,1 millioner kroner til istandsættelse af bygningen, idet A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal gav tilsagn om 800.000 kroner, mens Slots- og Kulturstyrelsen ydede et bidrag på 375.000 kroner. Kalundborg Kommune lagde 150.000 kroner oven i. Pengene er anvendt blandt andet til stråtag, men også til omfattende restaurering af murværk inde og ude.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk