24. februar 2021
Godt og vel 150 havde fundet til Gørlev-hallen lørdag formiddag til generalforsamling i Beskyt Jammerland Bugt. Foto: Bjarne Robdrup
gallery icon

Se billedserie

Godt og vel 150 havde fundet til Gørlev-hallen lørdag formiddag til generalforsamling i Beskyt Jammerland Bugt. Foto: Bjarne Robdrup
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Mølle-modstandere sparer op til retssager

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mølle-modstandere sparer op til retssager
Kalundborg - 17. oktober 2020 kl. 14:12
Af Bjarne Robdrup

Der er 150.000 kroner i pengekassen hos borgergruppen Beskyt Jammerland Bugt, som slås for at blive fri for kystnære havmøller i en tvist, der nu har varet i otte år. Formuen vokser.

Og bedømt på udsagn fra generalforsamlingen i foreningen lørdag i Gørlev med godt 150 vidner, bliver der god brug for pengene - formentlig til retssager, såfremt European Energy næste år eller i 2022 får lov at opføre omkring 40 møller i en afstand af seks km fra kysten.

På et møde fredag mellem European Energy og repræsentanter fra borgergruppen blev borgerne spurgt, hvorfor de har så meget imod European Energy? Vi vil den grønne omstilling, vi vil levere grøn strøm til over en halv million danske husstande og fjerne omkring 750.000 tons CO2, blev det sagt.

Bestyrelsesformand Ole Nyvold, der kom meget vidt omkring i sin beretning, indledte således:

- Jeg vågnede klokken fire i morges badet i sved. Det var et mareridt. For i går vidste jeg ikke præcist, hvad jeg skulle svare. Det ved jeg nu. European Energy bygger ikke havmøller for at gavne borgerne, for at beskytte naturen, miljøet eller landets grønne interesser som helhed. De gør det af en eneste grund: For at tjene penge. Husk det. European Energys projekt er et pengeprojekt iklædt grønne habitter.

Og det eneste reelle, der kom ud af mødet, var enighed om, at vi er grundlæggende uenige. Også selvom vi i Beskyt Jammerland Bugt naturligvis vil den grønne omstilling. Men havvindmølleparker hører til langt ude på havet - og ikke i de indre danske farvande, sagde Ole Nyvold.

Han og bestyrelsen - alle seks på valg blev genvalgt - modtog mange bifald i den halvanden time lange generalforsamling, som blev glimrende styret af Jørgen Arnam-Olsen, tidligere borgmester i Gørlev.

Men der var også indlæg, der påpegede, at det, trods store anstrengelser, ikke er lykkes at bringe Jammerland-sagen ud til resten af landet. De landsdækkende medier har overvejende forholdt sig tavse til det private projekt. Det skal I gøre noget ved, lød det.

- Man bør måske ansætte en kommunikationsansvarlig, der kan påtage sig den opgave, sagde en af tilhørerne, Ulla Thøgersen. Ole Nyvold tog hende på ordet, og Ulla Thøgersen sagde ja til at indtræde.

Ole Nyvold omtalte Jammerlands betydning som fuglebeskyttelsesområde for hundredetusindvis af trækfugle. Og da han blev spurgt om hvad der sker med de 450 indsigelser, Energistyrelsen har modtaget, sagde han:

- Den korte version: Ingenting. Som Kalundborgs borgmester, Martin Damm, har udtrykt det: Det er en skueproces, som intet fører med sig.

- European Energy har udover vores projekt også et projekt ved Omø Syd på maksimalt 320 MW. I april måned blev projektudvikleren gjort bekendt med, at Energistyrelsen og Miljøstyrelsen ønskede at sætte projektet ved Omø Syd i bero. Årsagen er en igangværende proces mellem Danmark og EU om udpegning af nye fuglebeskyttelsesområder, som meget vel kunne medføre, at projektet ved Omø Syd ikke kunne realiseres. Sker det, vil det uden tvivl lægge yderligere pres på, at European Energy vil realisere projektet i Jammerland Bugt. Med afsæt i, at politikerne ikke ønsker at gennemføre lovgivning med tilbagevirkende kraft, gik vi til medlemmerne af Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget og medlemmerne af Miljø- og Fødevareudvalget for at få dem til at forstå, at de kan bruge udpegningen af internationale fuglebeskyttelsesområder til at få ryddet op i en klimapanisk lovgivning fra 2012. Vi ved ikke, hvor vi lander. Men vi skal fortsætte med at kæmpe. Og det gør vi. Til den bitre ende, sagde Ole Nyvold.

Efter 1. marts vil det igen være muligt at få udbetalt de resterende feriepenge. Tager du imod tilbuddet?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk