20. september 2021
Ulve, tam-ulve og siden hunde har levet tæt på mennesket, før vores art opstod, og derfor er der et særligt tæt forhold, forklarede hjerneeksperten og hundeejeren Milena Penkowa. Foto: Mik
gallery icon

Se billedserie

Ulve, tam-ulve og siden hunde har levet tæt på mennesket, før vores art opstod, og derfor er der et særligt tæt forhold, forklarede hjerneeksperten og hundeejeren Milena Penkowa. Foto: Mik
Foto: Mik
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Milena Penkowa: Hunde fjerner stress

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Milena Penkowa: Hunde fjerner stress
Opdateret 12. november 2015 kl. 08:52
Kalundborg - 11. november 2015 kl. 08:29
Af Ulrik Reimann

Dopamin, endorfin, oxytolin og serotonin - det er nogle af de trivselsstoffer, som vores firbenede venner giver os, når vi er sammen. Og det er ikke bare rart og hyggeligt at være sammen menneske og hund, det er også sundere end nogen multi-vitaminpille.

Dét fokuserede hjerneekspert og hundeejer Milena Penkowa på, da hun holdt foredraget »Kæledyr på recept« i en velbesøgt Kino den blå Engel i Kalundborg tirsdag.

- Vores art opstod for 200.000 år siden, og dengang var hundene der allerede. Så vi har altså levet tæt sammen med hunde i al den tid, vi har eksisteret, sagde Milena Penkowa og forklarede om det særlige tætte forhold mellem mennesket og hunden, der ligefrem har påvirket hinandens udvikling ved co-evolution.

Milena Penkowa fortalte om forskning i hunde og menneskers sundhed, som har givet overraskende resultater. Det er påvist, at beboerne i husstande med hunde er mindre syge, får mindre medicin og ældes langsommere.

- Hundeejere er ikke i forvejen sundere end andre, de drikker og ryger faktisk lidt mere end gennemsnittet, oplyste Milena Penkowa. Hun henviste til undersøgelser, som viser, at hundeejere bedre overlever en lang række alvorlige sygdomme.

Hjerneeksperten betonede også, at det ikke er gåturene med hunden, der gør ejerne sundere. Det er selve samværet, der udløser en sundhedseffekt, som Milena Penkowa kaldte »eksplosiv«.

Hjerneeksperten, der taler hurtigt og engageret, sagde, at man i England faktisk kan få kæledyr på recept med udgifterne betalt, hvis man for eksempel har hjerteproblemer.

- Det kan svare sig for sundhedssystemet, betonede Milena Penkowa og nævnte, at en hund kan slå den bedste blodtrykssænkende medicin på markedet.

Dét at røre hundene pels udløser mere hjerneaktivitet og ændrer hjernes fysiologi. Det er helt afgørende for helbredseffekten, og det ændrer hjernens kemi, sagde foredragsholderen og pegede på en kæmpestor amygdala på biografens lærred. Amygdala ligger centralt i hjernen og er hovedgeneratoren i stress-systemet, forklarede Milena Penkowa.

Synes du, at kommunen er der for dig?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk