2. december 2020
På Strids Mølle regner man med, at der kommer flere arrangementer af samme slags som det 7. november. Foto: Martin Stokkebro Moestrup
På Strids Mølle regner man med, at der kommer flere arrangementer af samme slags som det 7. november. Foto: Martin Stokkebro Moestrup
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Mad, motion, foredrag og rundbordssnak

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mad, motion, foredrag og rundbordssnak
Kalundborg - 20. oktober 2020 kl. 07:36

Traktørstedet Strids Mølle på Åvej 2 ved Svebølle er på banen med et nyt formidlingstiltag, hvor Strids Mølle i samarbejde med Lisbeth Pedersen og Folkeuniversitetet kombinerer mad og motion med foredrag og rundbordssnak.

Det er lørdag den 7. november fra kl. 12-15.30, at Strids Mølle inviterer til frokostbuffet, foredrag og rundbordssnak med historieudvikler Lisbeth Pedersen, som introducerer nogle af guldalderens bedste kunstmalere, der besøgte Kongens Møller i 1840'erne.

Der er maksimalt plads til 30 deltagere, og der er tilmelding- og betalingsfrist senest 30. oktober. Billetsalg: www.stridsmolle.dk under arrangementer.

J. Th. Lundbye opdagede egnens motivmæssige kvaliteter i 1843, og snart fulgte vennerne P.C. Skovgård, C. Dalgas og Lorenz Frølich i Lundbyes fodspor. Deres værker tager landets fineste kunstmuseer i dag vare på.

Nina Presskorn-Thygesen fra Strids Mølle oplyser, at efter frokost og en times intro, går alle deltagerne på mølledæmningen til Øresø Mølle, hvor man skal nyde udsigten til P.C. Skovgårds motiv Ved Halleby Å, som han malede i 1847 under et ophold hos møllerfamilien Löbbenthin på Strids Mølle.

- Bagefter nyder vi kaffen på traktørstedet og får en rundbordsnak om guldaldermotivernes bagside: Hvordan livet formerede sig for de mennesker, som kunsterne skildrede. Faktisk fandt mange, som voksede op på egnen i 1830'erne og 40'erne, tilværelsen knap så romantisk, som malerne afbillede den. Mange unge havde svært ved at købe jord, som de kunne dyrke og brødføde en familie.

- Flere familier, fx fra Halleby Ore valgte derfor at udvandre og søgte bedre vilkår i USA, mens naboer, som ikke kunne rejse penge til billetterne, fortsat sled som daglejere og landhåndværkere i Danmark for at få mad på bordet og sætte børnene i vej.

Frokostarrangementet kombinerer mad, motion og formidling af resultater fra historieudvikler Lisbeth Pedersens undersøgelser af folkeliv og udvandring omkring Kongens Møller i 1800-tallet.

Det er frivilligt og gratis for den enkelte, når Danmark - formentlig snart - begynder at vaccinere befolkningen mod covid-19. Vil du vælge at blive vaccineret?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk