15. september 2019
Onsdag var Høng Landbrugsskole vært for et debatmøde om landbruget og medierne. Foto: Peter Andersen
gallery icon

Se billedserie

Onsdag var Høng Landbrugsskole vært for et debatmøde om landbruget og medierne. Foto: Peter Andersen
Foto: Peter Andersen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Langt fra svinestalden til Nørrebro

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Langt fra svinestalden til Nørrebro
Kalundborg - 04. maj 2017 kl. 09:34
Af Thomas Rye
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Der er langt fra København og til landbrugene ude i provinsen, og de seneste år er det som om afstanden kun er blevet større. Hvilket er med til at polarisere debatten, når man taler om emner som landbrug, økologi, bæredygtighed og dyrevelfærd.

- Er det overhovedet muligt at være neutral og objektiv i denne debat? Der er stor forskel på hvad man forstår ved dyrevelfærd, når man taler om det i svinestalden end når man taler om dyrevelfærd på Nørrebro. Er det muligt at mødes på mellemvejen, spurgte Mathias Struck Jürgensen, der onsdag formiddag var ordstyrer på et debatarrangement på Landbrugsskolen Sjælland, hvor deltagerne debatterede landbrugets fremstilling i medierne.

Ifølge Iben Rasmussen fra Tænketanken Frej, var danskernes medieforbrug kun med til at forstærke denne polarisering.

- Vi lever i hver vores mediebobbel, der kun bekræfter vores eget verdensbillede. Hvis man kun læser Effektivt Landbrug, så får man det indtryk, at økologi ikke er bæredygtigt, men hvis man kun læser Politiken, så får man derimod indtryk af, at økologi er et eksempel på b8æredygtighed. Der er imidlertid ingen af os, der har patent på sandheden. Hverken landmanden eller veganeren, sagde hun.

Ifølge kommunikationsdirektør Christian Hüttemeyer fra Landbrug og Fødevarer, er polariseringen imidlertid ikke et nyt fænomen.

- Debatten er polariseret. Debatten har altid været polariseret, og den vil altid være polariseret. Den der siger andet lyver. Det behøves ikke nødvendigvis være et problem. Jeg er sat i verden for at pleje mine medlemmer og mit fags interesser,. Nogen gange gør man bedst det ved at gå til kanten. Det er der ikke noget galt i, sagde han.

- Selvfølgeligt er debatten polariseret. Men derfor kan vi alligevel kunne lytte til hinandne og respektere hinandens synspunkter, mente landbrugspolitisk seniorrådgiver Rikke Lundsgaard fra Danmarks Naturfredningsforening, der opfordrede Landbrug og Fødevarer til at blive bedre til også at repræsenterer synspumnkterne hos de 3.000 økologer i foreningen.

Udover de tre deltog også presserådgiver fra Alternativet Rune Langhoff og bestyrelsesmedlem i Bæredygtigt Landbrug Peter Kiær i debatten.

Sidstnævnte opfordrede landmændene til at stå ved deres fag.

- Vi har dårlige erfaringer med forsøg på at romantisere landbruget. Hvis du opdrætter svin, så stå ved det. Vi skal være ærlige, stå ved det i gør, og forklarer hvorfor vi gør det, sagde han.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk