27. maj 2020
19-årige Kristine Baagland har netop udgivet digtsamlingen Neuroser, der handler om det at have en psykisk sygdom som paranoid skizofreni. Foto: Per Christensen
gallery icon

Se billedserie

19-årige Kristine Baagland har netop udgivet digtsamlingen Neuroser, der handler om det at have en psykisk sygdom som paranoid skizofreni. Foto: Per Christensen
Foto: Per Christensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kristine skriver sig ud af skizofrenien

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kristine skriver sig ud af skizofrenien
Kalundborg - 16. oktober 2019 kl. 19:44
Af Martin Stokkebro Moestrup
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

- Jeg drukner i mine egne psykotiske tanker. Jeg lader dem vandre i en nærmest psykedelisk verden af ikke-eksisterende objekter.

- Syge sind kigger ud mod virkeligheder der ikke længere føles som før. Bedrøvet og blind. Og om jeg tør sige om det var mig der opfandt det hele. Men jeg flyder ud. Ud i rum og ud i tid.

Kristine Baagland læser sit yndlingsdigt i digtsamlingen Neuroser op i en rytme, der lægger sig et sted mellem tale og sang. Hun dyrkede poetry slam, da hun gik på efterskole, og det kan man godt høre. »Slam«-delen er udtalt i hendes oplæsning, der ikke er uden aggressioner - til tider føles det som om digtet kastes ud i hovedet på mig - hårdt.

Hårdt er også emnet for Neuroser, som udkom i mandags på forlaget Mellemgaard. Neuroser er hendes debut. De i alt 68 digte er alle skrevet i 2018 og handler direkte eller inddirekte om hendes liv med paranoid skizofreni, som hun blev diagnosticeret med i 2017.

- Jeg håber, jeg med digtene kan være med til at bryde tabuet og stigmatiseringen omkring psykiske lidelser. For mig er digtene både en måde at være hudløst ærlig på, men jeg gemmer mig også bag dem, fortæller den unge digter fra sit hjem i Raklev, hvor hun bor med sine forældre - storesøsteren er netop flyttet hjemmefra.

Før Neuroser snakkede Kristine Baagland ikke så meget om sin sygdom, ikke mindst fordi hun var bange for, hvad folk ville tro om hende. Det har digtsamlingen ændret på.

- Nu vil jeg gerne ud med det, siger hun.

Væggene i hjemmet er fyldt af malerier, og hendes forældre er da også meget kunstinteresserede. Men digtningen er noget, hun selv tog til sig i en tidlig alder.

- Jeg startede med rimdigte som syvårig og har digtet hele mit liv. Jeg føler mig nøgen, når jeg skriver digte, og det er en måde for mig at være hudløst ærlig på. Mine digte kan godt være hårde, men for mig er de en måde at skabe en smuk fortælling om mit liv på, fortæller hun.

Hun lå i november 2017 indlagt i en uge på psykiatrisk afdeling.

- Jeg fik en uvirkelighedsfornemmelse og følte, at jeg blev forfulgt, og at folk kunne læse mine tanker. Jeg havde det som om, at jeg havde skabt hele verden, og at alt andet blot var en illussion, fortæller hun om nogle af hendes oplevelser, når sygdommen var værst.

I dag har hun det klart bedre, og hendes tanker er ikke længere så meget i hovedet, som nede på papiret, som hun selv siger. Hun tager stadig anti-psykotisk medicin, men har aftalt med hendes behandler, at hun skal begynde at trappe ud af det til næste år.

Hun arbejder også på en ny digtsamling.

- Den skal handle om alt mulig andet. Blandt andet om regn. Den bliver mere flydende og abstrakt. Jeg vil ikke kun være hende den syge digter, siger hun.

Kristine Baagland kan opleves til Open Mic på søndag på Jyderup Højskole, hvor hun vil læse nogle af sine digte op.

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk