21. februar 2019
Kalundborg Kommune bruger fortsat pesticider til ukrudtsbekæmpelse. Foto:Mie Neel
Kalundborg Kommune bruger fortsat pesticider til ukrudtsbekæmpelse. Foto:Mie Neel
Foto: Mie Neel
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kommunen har ikke levet op til klare pesticidmål

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kommunen har ikke levet op til klare pesticidmål
Kalundborg - 16. august 2018 kl. 12:56
Af Martin Stokkebro Moestrup
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Fine intentioner om Kalundborg Kommunes brug af sprøjtegifte har ikke ført handling med sig. Således er forbruget af pesticider øget over de seneste år trods målsætninger om det modsatte i den kommunale pesticidhandleplan.

I 2014 vedtog den daværende kommunalbestyrelse Pesticidhandleplan - kommunalt ejede arealer. Heri kan man læse følgende:

- Målet er en total afvikling af pesticidforbruget, og at driftsbudgettet tilpasses alternative metoder til ukrudtsbekæmpelse.

Tal viser dog, at kommunens forbrug af sprøjtemidlet Round Up Bio ikke lige frem har understøttet en afvikling. Mens kommunen i 2014 brugte 54 liter Round Up Bio, var tallet i 2017 114 liter. I 2018 er der indtil videre brugt 53 liter, oplyser kommunen.

Formand for teknik- og miljøudvalget Jakob Beck Jensen (V):

- Hvis man kigger bagud, kunne man godt have gjort mere, men vi er nødt til at tænke ressourcer ind i det her. Hvis vi vil bruge flere penge på at reducere pesticidforbruget, er der jo andre opgaver, man ikke kan løse, siger han.

Kommunen vurderede i et forsigtigt skøn i 2014, at en fuldstændig overgang til pesticidfri vedligeholdelse vil koste 3-5 millioner kroner. Spørgsmålet er, hvorfor politikerne så vedtog et så konkret mål i en handleplan, når det ikke bliver fulgt op. Her henviser formanden til godkendelsen af konkurrenceudsættelsen af Vej og Park-området i 2015.

- Hele kommunalbestyrelsen havde dengang muligheden for at vedtage en klausul om, at man ønskede at reducere forbruget af sprøjtegifte. Men det gjorde man ikke. Men jeg vil gerne tage en del af ansvaret for, at der ikke er blevet gjort mere, siger Jakob Beck Jensen.

Enhedslistens Niels Erik Danielsen, der selv sidder i teknik- og miljøudvalget, er skuffet over tallene.

- Det er klart, at når man laver en pesticidhandleplan med nogle klare mål, så er det meningen, at den skal holdes, siger han.

Har du ikke selv et ansvar for, at det ikke er sket?

- Jeg burde selvfølgelig have fulgt mere op, jo, siger han.

De seneste tal fra Miljøstyrelsen fra 2016 viser, at 22 af landets kommuner helt havde droppet brugen af pesticider.

Teknik- og miljøudvalget skal på dets næste møde diskutere en revision af pesticidhandleplanen.

- Nu kigger vi fremad. Der vil jeg gerne være med til at sætte mere fokus på at reducere forbruget, siger Jakob Beck Jensen.

- Jeg håber af hensyn til grundvandet, at vi fastholder målet om, at vi ikke skal bruge pesticider, når revisionen kommer. For mig er denne her sag helt enkel: Det handler om rent drikkevand, siger Niels Erik Danielsen.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk