25. oktober 2021
Ved Tissø Roklub mister man penge, hvis man får flere medlemmer over 25 år end medlemmer under 25 år. Rochef Lis Bay forstår ikke, at Kalundborg Kommune ikke ændrer reglerne.
Ved Tissø Roklub mister man penge, hvis man får flere medlemmer over 25 år end medlemmer under 25 år. Rochef Lis Bay forstår ikke, at Kalundborg Kommune ikke ændrer reglerne.
Foto: Anders Ole Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kommune ønsker mere aktive voksne, men regler kan koste klubber dyrt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Kommune ønsker mere aktive voksne, men regler kan koste klubber dyrt
Kalundborg - 25. september 2021 kl. 05:30
Af Aske Hald Knudstrup

Ambitionerne fejler ikke noget: 4000 flere voksne skal blive fysisk aktive i Kalundborg Kommune i de kommende fem år, som det lyder i kommunens visionsplan for 'Bevæg dig for livet'.

arrow Læs også: Roklub om »forbandet« regel: Urimelige vilkår sammenlignet med andre

Imidlertid vil flere voksne medlemmer have den konsekvens hos en række idrætsforeninger, at det vil koste dem penge.

- Hvis en person over 25 år melder sig ind hos os, så æder det af lokaletilskuddet, som vi får fra kommunen, siger Lis Bay, rochef i Tissø Roklub.

Årsagen til det umiddelbart paradoksale forhold findes i 25-årsreglen i folkeoplysningsloven.

Reglen forpligter landets kommuner til at yde lokaletilskud på mindst 65 procent af driftsudgifterne til lokaler, som en forening ejer eller lejer - men kun for aktiviteter for børn og unge under 25 år. I Kalundborg Kommune er tilskuddet på 85 procent, men man bliver altså modregnet for antallet af medlemmer over 25 år.

- Det kan ikke være rigtigt, at vi potentielt skal sige til voksne, at de ikke kan melde sig ind, fordi det koster os penge, siger Lis Bay.

Udskudt til næste år

Kommunens forvaltning har lavet et »groft estimat«, der viser, at det vil koste kommunen 350.000 kroner at løfte lokaletilskuddet til 100 procent. I 2020 fik 37 foreninger lokaletilskud.

Folkeoplysningsudvalget drøftede i denne uge situationen med udgangspunkt i Tissø Roklubs situation.

- Vi kan sagtens forstå problematikken, for det giver ikke mening, at man mister penge, fordi man får medlemmer over 25 år. Det skal vi kigge på, siger Hans Kurt Jørgensen (DF), der sidder i folkeoplysningsudvalget.

En ændring her og nu af reglerne ville ifølge Hans Kurt Jørgensen ikke kunne lade sig gøre, så udvalget opfordrer til, at man kigger på det efter kommunalvalget.

- Der er ikke økonomi til det inden for de nuværende rammer, så derfor skal der arbejdes mere med det i et nyt udvalg, siger han.

Lis Bay fra Tissø Roklub er efterhånden træt af at vente.

- De bliver ved med at sige, det skal være sjovt at være frivillig. Det er sgu ikke sjovt, når det hele bare handler om penge, siger hun.

Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk