18. april 2019
Bjarne Jensen, Airmanager Technologies, er i fokus med kold plasma-teknologi i et nyt projekt støttet af Miljøstyrelsen..
gallery icon

Se billedserie

Bjarne Jensen, Airmanager Technologies, er i fokus med kold plasma-teknologi i et nyt projekt støttet af Miljøstyrelsen..
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kold plasma mod partikler og gasser i brændeovnsrøg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kold plasma mod partikler og gasser i brændeovnsrøg
Kalundborg - 16. januar 2018 kl. 13:30
Af Ulrik Reimann
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Kalundborg: Partikler fra brændeovnsrøg er skadelige for miljøet og menneskers sundhed. Et nyt projekt støttet af Miljøstyrelsen skal undersøge, om man med kold plasma kan fjerne gas- og partikelemissioner på en effektiv og billig måde. Kold plasma-teknologi, som Kalundborg-firmaet Airmanager Technologies ved Bjarne Jensen bringer med ind i projektet, kan måske bruges til at fjerne partikler fra brændeovnsrøg, og i de næste to år vil projektet med Teknologisk Institut i spidsen forsøge at udvikle en billig og holdbar røgrensningsmetode.

Plasma er ioniseret gas, der dannes, når luft udsættes for et højt spændingsfelt. Det gør kold plasma unikt i forhold til røgrensning, da kold plasma-teknologien reducerer både partikel- og gasemission. Kold plasma er før testet i forbindelse med røgrensning, men det er første gang, man bruger teknologien til at rense brændeovnsrøg.

- Der er materialemæssige og tekniske udfordringer, fordi røgen er 700-800 grader varm. Men det har jeg tænkt over, og nu skal vi undersøge det nærmere på Teknologisk Institut i Aarhus, og en kold plasma-enhed er på vej fra Manchester, oplyser Bjarne Jensen.

Det skal blandt andet undersøges, hvor og hvordan man bedst monterer teknologien i brændeovnen, så den reducerer gasudledningen og muliggør, at flest mulige partikler opfanges. Bjarne Jensen siger også, at det er en vigtig faktor, at rensningssystemet kan laves til en pris, som folk kan betale.

Rensningssystemet kan, når det er færdigudviklet, anvendes på både nye og gamle brændeovne, og forventningen er, at det kan fjerne halvdelen af udledningen af partikler og gasser.

Ud over Teknologisk Institut og Airmanager Technologies deltager Jøtul, Morsø Jernstøberi og Aduro, som fabrikerer brændeovne, i projektet.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk