20. september 2021
Byggeudvalget ved menighedsrådet i Vor Frue Kirke i Kalundborg afventer stadig en tilladelse fra Slots- og Kulturstyrelsen til at gennem-renovere Kirkeladen og grave en kælder-etage ud som led i et større sognegårdsprojekt. Foto: Stefan Andreasen
gallery icon

Se billedserie

Byggeudvalget ved menighedsrådet i Vor Frue Kirke i Kalundborg afventer stadig en tilladelse fra Slots- og Kulturstyrelsen til at gennem-renovere Kirkeladen og grave en kælder-etage ud som led i et større sognegårdsprojekt. Foto: Stefan Andreasen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kirke håber på snarligt grønt lys fra styrelse til sognegårds-projekt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Kirke håber på snarligt grønt lys fra styrelse til sognegårds-projekt
Kalundborg - 28. juli 2021 kl. 12:28
Af Stefan Andreasen

Menighedsrådet ved Vor Frue Kirke i Kalundborg håber på snarligt grønt lys fra Slots- og Kulturstyrelsen til at grave en etage ud under menighedshuset Kirkeladen i Højbyen og til at restaurere bygningen som led i et stort sognegårdsprojekt.

Ditlev Bache, formand for menighedsrådets byggeudvalg, satser på, at der kommer en godkendelse af skitseprojektet i august, så processen med fondsansøgninger kan begynde.

Ud over den nye kælder-etage og restaurering af Kirkeladen, så den føres tilbage til sit oprindelige udtryk, består sognegårdsprojektet af en gennem-restaurering af 1600-tals bygningen Adelgade 19, hvor kirkekontoret holder til, og en nytænkning af gårdhaven bag de to bygninger.

- Slots- og Kulturstyrelsen føler, at det er deres opgave i så høj grad som muligt at værne om Kirkeladens oprindelige udformning - også indvendigt, siger Ditlev Bache.

Han nævner som eksempel, at styrelsen interesserer sig for, at der formentlig oprindeligt har været et såkaldt styrtrums-loft i Kirkeladen, der blev brugt til at opbevare korn og lignende.

- Men det er jo et dilemma, om man vil etablere et museum eller noget funktionelt til brug i det daglige, siger formanden.

Han regner dog fortsat med en tilladelse fra Slots- og Kulturstyrelsen, som muliggør de nødvendige service-funktioner i både Kirkeladen og den udgravede kælder.

Oprindeligt var det menighedsrådets plan, at der skulle bygges en ny servicebygning bag Kirkeladen og kirkekontorets bygning, Adelgade 19.

Men Slots- og Kulturstyrelsen sagde nej, fordi det indebar en mur-gennembrydning til en dør. Det førte til planerne om at grave en etage ud under Kirkeladen.

- Alt i alt vil vi nu få et bedre sognegårdsprojekt. Vi får en bedre logistik i Kirkeladen, og vi får et større areal i haven bagved, vurderer Ditlev Bache.

Et historisk rent rum

Jørgen Overbys Tegnestue har tegnet projektet og har kontakt til Eduard Troelsgård Rådgivende Ingeniører med speciale i restaurering og modernisering af historiske og bevaringsværdige bygninger.

Etage-udgravningen under Kirkeladen vil fordyre sognegårds-projektet med to-fire millioner kroner, så det samlet vurderes til at koste 22 millioner kroner.

- Vi får lavet et smukt, historisk rent, kirke-agtigt rum i Kirkeladen, der vil kunne bruges som møderum, til koncerter og andre arrangementer og som nødkirke - med plads til 100 mennesker, fortæller Ditlev Bache.

Bygningen Adelgade 19 er fra 1600-tallet og skal også føres tilbage til det oprindelige udtryk. Væk skal blandt andet de blyindfattede ruder ud mod Adelgade og en beton-vindeltrappe inde i huset.

Der opnås en bedre rumfordeling ved at etablere skillevægge, hvor det er rimeligt, eller hvor de har været i forvejen. Så tæt på det oprindelige hus, som muligt.

En uoriginal mellembygning mellem Kirkeladen og Adelgade 19 rives ned, så man vil kunne gå rundt om Kirkeladen og ind i gårdhaven, der også vil blive set på med et historisk blik.

Sognegårdsprojektet er første etape af en helhedsplan for hele området omkring Vor Frue Kirke, der også omfatter restaurering af kirkens indre og anlæg af et nyt byrum på parkeringspladsen mellem kirken og Kalundborg Museum.

- Vi er meget glade for, at Kalundborg Kommune nu også er kommet med en helhedsplan for, hvad der skal ske med Lindegården og Kalundborg Museum og Højbyen på længere sigt. Det har stor betydning for vores projekt, at det nu kan ses som en del af noget større, siger Ditlev Bache.

Synes du, at kommunen er der for dig?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk