21. oktober 2021
Eyvind Olesen er kendt som »Hanemaleren«, fordi han ofte malede abstrakte malerier, hvor motiver med haner og høns opløses i et sprudlende væld af farver. Privatfoto
gallery icon

Se billedserie

Eyvind Olesen er kendt som »Hanemaleren«, fordi han ofte malede abstrakte malerier, hvor motiver med haner og høns opløses i et sprudlende væld af farver. Privatfoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kender du Hanemaleren: Han opløste høns og haner i et sprudlende væld af farver og figurer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kender du Hanemaleren: Han opløste høns og haner i et sprudlende væld af farver og figurer
Opdateret 19. januar 2021 kl. 20:14
Kalundborg - 19. januar 2021 kl. 19:24
Af Stefan Andreasen

Kalundborg Biblio­teker og Lokalhistorisk Arkiv i Gørlev planlægger en udstilling om maleren Eyvind Olesen (1907-1995) på Gørlev Bibliotek, og efterlyser nu malerier til udstillingen.

Eyvind Olesen blev født i Svallerup, hvor forældrene drev en købmandshandel.

I nogle år studerede han teologi, men kunsten trak mere og mere, og efterhånden levede han udelukkende som maler.

Eyvind Olesen er kendt som »Hanemaleren«, fordi han ofte malede abstrakte malerier, hvor motiver med haner og høns opløses i et sprudlende væld af farver og figurer.

Han begyndte som naturalistisk maler men blev mere abstrakt. Motivvalget var ofte landskaber, høns og opstillinger. Han rejste en del omkring og malede motiver på Kalundborg-egnen og solgte sine billeder, når han manglede penge.

Temaet i udstillingen på Gørlev Bibliotek vil være Eyvind Olesens tilknytning til Svallerup og omegn med billeder af landskaber og landsbyer, der kan give et lokalhistorisk indblik i udviklingen i området.

For at kunne fortælle historien om Eyvind Olesen er arrangørerne af udstillingen interesserede i at høre fra borgere, der har værker af Eyvind Olesen, og som har lyst til at udlåne dem.

En vigtig samarbejdspartner i planlægningen af udstillingen er Eyvind Olesens datter, cand.psych Ingrid Leth, som arbejder på en bog om sin far »Hanemaleren«.

Hun er også i gang med at registrere, hvor faderens værker hænger nu, og hvordan de er endt hos de nye ejere.

Alle typer billeder har interesse for udstillingen og for arbejdet med registranten - oliemalerier, akvareller, tegninger med tusch og oliekridt.

Eyvind Olesen var en meget produktiv kunstner, og arrangørerne håber på mange henvendelser.

Pensioneret sognepræst Anne-Grete Thestrup har taget initiativ til udstillingen, der efter planen skal op at hænge på Gørlev Bibliotek i september og oktober.

Kalundborg Kunstforening arrangerede i 2005 en retrospektiv mindeudstilling for Eyvind Olesen i Bispegården i Kalundborg.

Eyvind Olesen udstillede flere gange på Kunstnernes Efterårsudstilling, men fik aldrig det store gennembrud.

Han var dog anerkendt af de spontane, abstrakte kollegaer, der brugte bladet »Helhesten« som talerør 1941-1944, blandt andre de senere Cobra-malere Asger Jorn, Carl-Henning Pedersen, Henry Heerup og Ejler Bille.

Eyvind Olesen bidrog i 1941 til »Helhesten« med linoleumssnittet »Landsbygade med to koner i forgrunden«.

Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk