14. april 2021
Kalundborg skolekommission brugte fra 1816 til 1876 underetagen i bygningen Lindegade 1 ? 3 som byens borgerskole. Fra 1862 til 1876  var den også nogle aftener om ugen, taget i brug af den tekniske skole, som Haandværkerforeningen havde startet, for byen og omegnens håndværkslærlinge. 

Foto: 1997 (Kalundborg Lokalarkiv)
gallery icon

Se billedserie

Kalundborg skolekommission brugte fra 1816 til 1876 underetagen i bygningen Lindegade 1 ? 3 som byens borgerskole. Fra 1862 til 1876 var den også nogle aftener om ugen, taget i brug af den tekniske skole, som Haandværkerforeningen havde startet, for byen og omegnens håndværkslærlinge. Foto: 1997 (Kalundborg Lokalarkiv)
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kalundborg Tekniske Skole

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kalundborg Tekniske Skole
Kalundborg - 27. februar 2021 kl. 11:01

Den første spæde start til oprettelse af en teknisk skole i Kalundborg blev gjort i 1853, hvor Haandværkerforeningens formand, farvermester P. Scharling kom med forslag om at oprette en form for undervisning for håndværksfagenes lærlinge.

Der blev oprettet en skole, der gik under navnet »Søndagsskolen«, fordi der kun blev undervist om søndagen. Skolen blev ledet af arkitekt Tvede fra København, men skolen fik kun en kort levetid.

Nogle år efter i 1861, foreslår malermester Melchior, at man prøver at genopstarte undervisning for håndværksfagenes lærlinge, og året efter startes der med aftenundervisning i Borgerskolen i Lindegade 1-3.

Den 7. januar 1876 bliver den nyopførte borgerskole »Den grå skole« ved Torvet taget i brug, og kommunen sælger den gamle borgerskole i Lindegade.

Teknisk skole tilbydes, og flytter ind i nogle meget dårlige lokaler i det gamle rådhus i Adelgade 8.

I 1875 købte Haandværkerforeningen Hotel Postgaarden i Kordilgade 6, og teknisk skole flyttede ind i en havebygning i gården.

Malermester Daniel Nielsen var blevet ansat som forstander, og i 1885 kom der forslag om at bygge en teknisk skole i Raadhusvænget, nu Slotsvænget 5, og det var Daniel Nielsen der tegnede denne slolebygning, der blev brugt til sidst i 1930'erne.

Lokaleforholdene på teknisk skole i Raadhusvænget var efterhånden blevet for små, og i 1938 besluttede Haandværkerforeningen at bygge en ny og større teknisk skole ved rutebilstationen i Vænget, nu Bredgade 26.

Den nye skolebygning blev tegnet af Kalundborgs stadsbygmester Ejner H. Nielsen, som også blev skolens første forstander.

Kalundborg Tekniske Skole i Vænget blev indviet den 30. oktober 1939, og var gennem årene undervisningssted for mange lokale håndværkslærlinge, før skolen lukkede først i 1960'erne.

Niels A. Jensen
Kalundborg Lokalarkiv

Lars Løkke starter nyt parti i midten af dansk politik. Kunne du finde på at stemme på hans parti ved næste folketingsvalg?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk