22. april 2019
Vesterlyng er at af de fredede områder i Kalundborg Kommune. Her bliver arrangementet holdt søndag den 20. januar klokken 10. Privatfoto
Vesterlyng er at af de fredede områder i Kalundborg Kommune. Her bliver arrangementet holdt søndag den 20. januar klokken 10. Privatfoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kæmper for fredningsforslag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kæmper for fredningsforslag
Kalundborg - 11. januar 2019 kl. 20:46
Af Søren Kloster Sørensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

I mere end 80 år har Danmarks Naturfredningsforening haft mulighed for at beskytte naturen ved at foreslå fredninger på egen hånd.

Det skal være slut nu, hvis det står til Dansk Folkeparti, som fremsætter forslag om at fratage Danmarks Naturfredningsforening retten til selvstændigt at foreslå nye fredninger, idet partiet mener, at det fremover skal foregå i samarbejde med stat eller kommune.

På den baggrund holder naturfredningsforeningen søndag den 20. januar arrangementer landet over under overskriften »Fredninger i fare«.

Det foregår også lokalt, hvor lokalafdelingen af DN vil sende et signal om, at indskrænkningen vil betyde, at der bliver sendt langt færre fredningsforslag ind til de lokale fredningsnævn, når kommune og stat også skal involveres.

Den lokale demonstration finder sted søndag den 20. januar klokken 10 på Vesterlyngs parkeringsplads P5, og her vil både borgmester Martin Damm (V) og lokalformand for DN Susanne Ladefoged være blandt talerne.

- Det vil få store negative konsekvenser for naturen i Danmark og dermed også for naturen i Kalundborg, såfremt forslaget vedtages helt eller delvist. I Kalundborg er vi stolte af vores fredninger, som er til glæde og gavn for alle. Det er naturperler, der rummer både stor skønhed og biologisk værdi. Det er nationale klenodier og en del af vores fælles arvegods, siger Susanne Ladefoged.

Lokalformanden pointerer samtidig, at Danmarks Naturfredningsforening kun kan foreslå, at et område skal fredes.

Det er suverænt det lokale fredningsnævn, hvor både kommunen og stat direkte er repræsenteret, og hvor der sidder en uvildig dommer for bordenden, som afgør om området skal fredes.

Men ifølge hende vil man se færre forslag blive stillet, hvis Dansk Folkepartis forslag vedtages i Folketinget.

- Det er omkostningstungt at indlede og køre en fredningssag. Kommunerne og staten skal tage flere politiske hensyn end hensynet til naturen, og derfor er det ikke givet, at de ønsker at være med til at frede, siger Susanne Ladefoged, der også oplyser at DN i øjeblikket årligt står bag 70 procent af de rejste fredningsforslag.

Skulle Lyngvejen på Vesterlyng være spærret på grund af oversvømmelse den 20. januar, så gennemføres arrangementet på Gisseløre i Kalundborg.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk