11. december 2019
Hans Raahauge - igen her i sommer på ferie på Røsnæs.

Foto: Claus Sørensen
Hans Raahauge - igen her i sommer på ferie på Røsnæs. Foto: Claus Sørensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Jeg badede 116 gange den sommer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Jeg badede 116 gange den sommer
Kalundborg - 18. juli 2019 kl. 14:00
Af Claus Sørensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Kalundborg: Hans Raahauge har garanteret altid nikket, når mange radioudsendelser i gamle dage blev indledt med et »Danmarks Radio København-Kalundborg«.

For ham har turen København-Kalundborg livet igennem været en tur, han har glædet sig til. En tur, han og hustruen, Jessie, stadig tager. Med stor glæde.

Hans Raahauge, 80 år, holder meget af familiens sommerhus på Skipperlinien på Røsnæs. Her ferierer han og hans Jessie også hele denne sommer her i 2019.

Vi har mødt Hans Raahauge. Han er jurist, nu pensioneret, og var gennem en del årtier beskæftiget som jurist i Københavns Magistrat.

Hans forældre stammede fra Kalundborg, og selv ferierede han som ung i 1950'erne hos bedsteforældrene.

En forblæst grund
- Jeg har mange dejlige minder om Kalundborg. Som et kuriosum kan nævnes vores sommerhusgrund, som far købte i 1946 for 2.200 kroner. Dengang en forblæst grund helt nede ved vandet uden et eneste træ. Folk spurgte, hvad vil han dog med det stykke jord. Nu er man af en anden opfattelse, siger Hans Raahauge.

Han kalder sig en gammel Kalundborg-fan, og her fortæller han om nogle af de erindringsglimt, der dukker op, når han tænker tilbage til ungdomsårene som feriegæst hos bedsteforældrene i 1950'erne.

Sætter stor pris på kalundborgenserne

- Begge mine forældre stammer fra Kalundborg, min far fra Gisselørevej og min mor fra Kordilgade 21, fra bagerdynastiet Clorius.

Mine forældre flyttede i 1935 til Københavns-området, men jeg har siden 1950 som stor dreng holdt ferie hos mine bedsteforældre i skolesommerferien, og jeg lærte

at sætte stor pris på kalundborgenserne.

Jeg trådte i pedalerne
- Jeg cyklede fra København til Kalundborg på ferie. Det varede cirka otte timer, og jeg husker, at jeg havde lidt ondt bagi efter sådan en tur.

Dengang var der ikke noget, der hed gear på cyklen, så jeg knoklede af sted.

Syv bagere i midtbyen
Apropos bagere: Dengang var der i hvert fald syv bagere omkring Kordilgade, Nu er der ingen, alt foregår i supermarkederne.

- Min bedstefar var medlem af Det konservative Folkeparti, der holdt juletræsfest på Postgården, der hvor der nu er »Normal«-forretning. Det var sjovt at være med til. Man fik kotillon og en gave.

Hans Raahauges erindring om ordet kotillon kræver nok en lille forklaring: En kotillon er en selskabsdans for fire par, opdelt i ture, der afsluttes med uddeling af smågaver til dansepartneren.

- En gang imellem kom Frelsens Hær og sang på gaden. Så var jeg nede at høre på.

Badehuset og konkurrencen
Min bedste kammeret var min kusine, Ingelise. Vi cyklede ud til Kystvejen, hvor min morbror havde et lille badehus. Vi konkurrerede om, hvem der kunne bade flest gange på en sommer. Jeg husker, jeg nåede 116 gange.

Nogle gange tog vi også ud til badeanstalten på Gisseløre. Den er nu nedlagt.

Hurra for »Tykke Marie«
Et af årets begivenheder var den årlige tur til Asnæs i hestetrukket charabanc, På vejen skulle vi råbe hurra for Tykke Marie, som et knudret træ på vejen blev kaldt.

På Asnæs var der traktørsted og keglebane, vel at mærke med kegler af træ, der skulle rejses manuelt, så der var en lille skilling at tjene.

Vækket af kageruller
I Clorius Bageri Kordilgade 21 begyndte man meget tidligt om morgenen, og jeg husker, at man kunne vågne ved at høre kagerullernes karakteristiske lyd.

Jeg var også tit i bageriet og se på, at de lavede kager. Jeg gad vide, hvad man har syntes om at have mig rendende.

Clorius Bageri var kendt for sine store kaffebrød med sukker på. Min bedstefar spiste dem ved morgenkaffen, og han dyppede dem i kaffen og slubrede dem i sig. Kaffen lignede bagefter en slags suppe.

Clorius var også kendt for sine chokoladeboller, ligesom man i mange år leverede brød til færgen Kalundborg-Aarhus.

Farefuld rotur
Hans Raahauge erindrer også en farefuld ro tur, han vovede sig ud på på Kalundborg Fjord.

- Min fætter Kai og jeg forsøgte at ro tværs over fjorden fra Røsnæs til Asnæs. Det var mere, end vi kunne klare, og vi fandt hurtigt ud af at vende om.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk