1. august 2021
Ét af Johan Thomas Lundbyes foretrukne male-motiver var den dramatiske Helles Klint på Røsnæs - her fotograferet af Hans-Jørgen Johansen til en tidligere Lundbye-artikel i Nordvestnyt.
gallery icon

Se billedserie

Ét af Johan Thomas Lundbyes foretrukne male-motiver var den dramatiske Helles Klint på Røsnæs - her fotograferet af Hans-Jørgen Johansen til en tidligere Lundbye-artikel i Nordvestnyt.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Inspireret af Lundbyes guldalder-syn: Mere end 500 har sendt ind til fotodyst

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Inspireret af Lundbyes guldalder-syn: Mere end 500 har sendt ind til fotodyst
Kalundborg - 14. juni 2021 kl. 05:35
Af Stefan Andreasen

Mere end 500 foto-entusiaster har indsendt bidrag til den landsdækkende foto-konkurrence, som Lundbye Kunstfesti­val har indbudt til under titlen »Det kjære Danmark - 2021«.

De indsendte billeder afspejler, at fotograferne har brugt forskellige metoder til at indfange motiver, fortæller Axel Gadegaard.

Han er koordinator for konkurrencen, jury-medlem og selv dygtig fotograf.

- Mange har brugt deres smartphones til at tage billeder med.

- Men der er også nogle, der har arbejdet med for eksempel pinwhole camera (hul-kamera, red.) og har arbejdet kunstnerisk med et helt andet udtryk.

- De har været i mørkekammer og har fremkaldt billeder og derefter scannet dem ind til konkurrencen, fortæller Axel Gadegaard.

Der var deadline 31. maj.

Den er nu forlænget til 15. juni, fordi kataloget med konkurrence-betingelserne kom senere på gaden end planlagt.

Det er juryens opgave at udvælge i første omgang 100 fotos, og derefter destillere feltet ned til de 50 fotos, der skal udstilles på Lerchenborg Gods under sommerens Lundbye Kunstfestival.

- Jeg har løbende sendt de indkomne fotos til mine tre meddommere, og de sender så deres indstilling til mig,. Ud fra det samler jeg i første omgang de 100 fotos, fortæller Axel Gadegaard.

Mandag den 14. juni samles juryen første gang for at brede viften af udprintede fotos ud og indlede processen med at vælge 50 ud.

I realiteten kan der på det tidspunkt stadig nå at indkomme nye bidrag, som er så gode, at de skal med.

- Der er kommet mange forskellige bud på temaet »Det kjære Danmark - 2021« - lige fra en helt bogstavelig genskabelse af national-romantikken og til spændende nyfortolkninger, som jeg synes, vi skal have med, fordi det er helt andre idéer.

- Vi må ikke bare stivne i et stereotypt billede af guldalderen, så der vil blive stor bredde på den endelige udstilling, siger Axel Gadegaard.

Han er spændt på at udveksle synspunkter med de andre dommere.

- Jeg vil vurdere ud fra det billedsyn og de erfaringer, som jeg har fået ved at beskæftige mig med fotografering i en årrække, siger Axel Gadgaard.

J. Th. Lundbye brugte naturen som sin store motivbank, når han malede landskabsmalerier.

Han følte sig forbundet med naturen.

- Hvad jeg som Maler har sat som mit Livsmaal er: At male det kjære Danmark, men med al den Simpelhed og Beskedenhed som er saa characteristisk for det, skriver den berømte maler på første dagbogsblad i 1842.

Udtrykket »det kjære Danmark« henviser til Lundbyes kunstneriske mission, at male alt det, Danmark efter hans mening står for.

Ikke »bare« naturalistisk.

I guldalderen blomstrede kunsten og videnskaben - vævet symbiotisk sammen - i et krydsfelt mellem ånd og natur.

Udover Axel Gadegaard består juryen af kunstfotograf Kirsten Klein, billedkunstner Maja Lisa Engelhardt og kunsthistoriker Jesper Sejdner Knudsen, Odsherreds Kunstmuseum.

Ud af de 50 fotos, der skal udstilles på Lerchenborg Gods, præmieres tre fotos - 5000 kr. til vinderen, 3000 kr. i andenpræmie og 2000 kr. i tredjepræmie.

Udstillingsperioden er fra 8. august til 12. september, og de tre vinder-fotos vil blive afsløret ved ferniseringen. Der udgives også et udstillingskatalog med alle 50 fotos fra udstillingen.

De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk