2. juli 2020
Alle svævefly, som Polyteknisk Flyvegruppe og Kalundborg Flyveklub ejer, er godkendt af trafikstyrelsen, og de får et større eftersyn en gang om året, ligesom de bliver tjekket hver morgen, og lige inden hver enkelt flyvetur. Her efterser instruktør Poul Gregert Jensen et svævefly inden afgang.
gallery icon

Se billedserie

Alle svævefly, som Polyteknisk Flyvegruppe og Kalundborg Flyveklub ejer, er godkendt af trafikstyrelsen, og de får et større eftersyn en gang om året, ligesom de bliver tjekket hver morgen, og lige inden hver enkelt flyvetur. Her efterser instruktør Poul Gregert Jensen et svævefly inden afgang.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: I svævefly over Kalundborg: Som en tur i rutsjebanen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I svævefly over Kalundborg: Som en tur i rutsjebanen
Opdateret 13. juli 2019 kl. 11:58
Kalundborg - 12. juli 2019 kl. 20:42
Af Anna Egeris Karstoft
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Sikkerhedsselen er spændt, og jeg har fået faldskærm på i tilfælde af, at svæveflyveren svigter, når vi lige om lidt skal på vingerne.

Det sker dog yderst sjældent, forsikrer Poul Gregert Jensen mig om. Det er ham, der skal styre os sikkert ned på landjorden, når vi om lidt letter fra Kalundborg Flyveplads i Kaldred i en ASK-13 med 40 år på bagen og et vingefang på 17 meter.

Poul Gregert Jensen er frivillig flyveinstruktør i Polyteknisk Flyvegruppe, hvor han snart kan fejre 50-års medlemsskab.

I de første to uger af juli holder Polyteknisk Flyvegruppe og Kalundborg Flyveklub, traditionen tro, sommerlejr på Kalundborg Flyveplads, hvor 10-15 medlemmer dagligt hygger sig i maskinerne i luften og mødes til fællesspisning eller fest om aftenen.

Igennem cockpittets gennemsigtige rude, kan jeg se to stålwirer, der langsomt bliver spændt ud af en gul lastbil, der står et par hundrede meter fremme.

Stålwirerne er blevet monteret på vores lille maskine kort forinden og er i den anden ende forbundet til en motor på lastbilens lad, der skal trække os op i luften, når motoren om lidt accelerer fra 0 til 100 kilometer i timen på tre sekunder.

Så kommer rykket, og den lille maskine fyger hen over flyvepladsens græsplæne på sine to hjul, indtil den til sidst sætter i vejret, hvilket føles som en lodret tur i rutsjebanen i Tivoli.

Der lyder et bump, hvilket, jeg konkluderer, må være stålwiren, der giver slip på maskinen, og et sug i maven gør mig opmærksom på, at det nu kun er maskinens vinger, der holder os oppe.

Et par sekunder efter, kan man se skorstenen på Asnæsværket nede i Kalundborg Havn, og Kalundborg, der ligner en mindre plet på et landkort, der er dækket af grønne og gule marker, Kattegats blå hav og bittesmå, mørkegrønne trækroner.

Vi er i cirka 400 meters højde, hvorfra vi stille og roligt daler ned på jorden.

- Det er ikke ualmindeligt at flyve på omkring 1200 til 1500 meters højde, fortæller Poul Gregert Jensen og vender snuden nordpå, så Eskebjerg Vesterlyngs gule hedelandskab, Nekselø og Havnsø kommer til syne uden for cockpittet.

Mange meter under os, flyver en syv-otte gæs under vores maskine, og Poul Gregert Jensen fortæller mig, at man indimellem også kan se ørne på vores kanter.

På maskinens instrumentbræt viser et af instrumenterne kortvarigt, at der er opdrift i flyveren.

Det viser sig at være fordi, vi er fløjet ind i noget luft, der stiger til vejrs, og det kan flyveren drage nytte af.

- Min længste flyvetur var på ni timer, fortæller Poul Gregert Jensen, der ved hjælp af denne teknik fik forlænget sin flyvetur. Vores tur varer dog kun 10 minutter.

Der går ikke lang tid, før Poul Gregert Jensen, blandt andet ved hjælp af luftbremserne, der rejser sig som klapper ude på vingerne, styrer os ned på flyvepladsen igen, hvor vi lander blødt på græsplænen.

Polyteknisk Flyvegruppe har 70 aktive medlemmer, Kalundborg Flyveklub 30. Det yngste medlem er 14 år, hvor de ældste er pensionister. Sæsonen løber fra sidst i marts til slutningen af oktober, hvor der både flyves på hverdage og i weekenderne. I de to første uger af juli afholdes der sommerlejr, hvor der både er fællesspisning for medlemmerne om aftenen, og der afholdes forskellige fester.

Har du ændret dine indkøbsvaner i forbindelse med coronakrisen?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk