18. november 2018
Tirsdag kunne man komme i lære som apoteker på Kalundborg Museum i forbindelse med udstillingen »For dit eget bedste«. Foto: Mie Neel
gallery icon

Se billedserie

Tirsdag kunne man komme i lære som apoteker på Kalundborg Museum i forbindelse med udstillingen »For dit eget bedste«. Foto: Mie Neel
Foto: Mie Neel
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: I gamle dage var apotekeren en håndværker

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I gamle dage var apotekeren en håndværker
Kalundborg - 14. februar 2018 kl. 09:28
Af Thomas Rye
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

At trille piller, stampe tabletter og blande hostesaft var i århundrede et håndværksfag.

Tirsdag fik lokale børn mulighed for at prøve kræfter med faget, da Kalundborg Museum i anledning af udstillingen »For dit eget bedste«, arrangerede et lille apotekerværksted, hvor man kunne prøve de forskellige klassiske discipliner.

- Det er først i nyere tid at apotekeren er blevet akademiker. I mange hundrede år var han en håndværker. Typisk var man mellem 10 og 13 år når man startede som lærling eller discipel hos en apoteker, fortæller museumsinspektør Nikolaj Hyttel.

- Oprindeligt var medicin forskellige blandinger som man puttede i vand og drak, men det havde en bitter og ubehagelig smag, så fandt man ud af at lave piller og tabletter så det lettere kunne glide ned, forklarer Nikolaj Hyttel.

Indtil reformationen var medicin i Danmark noget man lavede på munkeklostrene. Efter reformationen blev apotekeren imidlertid hurtigt en vigtig figur i det danske samfund.

- Apotekeren havde monopol i sit nærområde, og i starten var det også apotekeren som solgte alkohol. Mange af datidens apotekere var yderst velhavende, fortæller Nikolaj Hyttel.

Der er aktiviteter for børnene på Kalundborg Museum frem til og med torsdag den 15. februar.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk