28. september 2021
Ildtægen er sjælden herhjemme, ofte uvinget, og så har den det svært med kulde. Foto: Per Huniche
Ildtægen er sjælden herhjemme, ofte uvinget, og så har den det svært med kulde. Foto: Per Huniche
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Her dukkede ildtægen først op

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Her dukkede ildtægen først op
Kalundborg - 06. august 2021 kl. 06:17
Af Ulrik Reimann

Per Huniche, halmand og fotograf, kendt under navnet »Dyrenes paparazzo«, fandt forleden nogle små, sjove biller på stokroserne i Adelgade i Kalundborg. Det skete, mens han og en makker på Bispegården gik og fjernede visne blade på stokroserne ud mod Adelgade.

- Hvad er det, spurgte makkeren, som ikke umiddelbart fik et svar.

Efter nogle minutter havde Dyrenes paparazzo dog fundet svaret ved hjælp en af google-søgning på mobilen: Ildtæger.

Arten blev først meldt som dansk art i 1912 på grundlag af et temmelig usikkert fund fra Kalundborg-egnen, og først i 1936 blev en bestand påvist på Falster. Siden er flere bestande fundet på Lolland-Falster, og i 1994 blev den meldt fra Bornholm og i 2006 fra Fyn.

- Den er rødlistet, altså sjælden herhjemme, hvor den kun har været udbredt i nyere tid. Så en lille ildtæge-koloni som den i Adelgade er værd at passe på, men derfor kan man jo godt tage et kig, når man alligevel skal på Bispegården og se den aktuelle udstilling, siger Per Huniche.

Ildtæge findes i Danmark næsten udelukkende i tilknytning til haver, parker, kirkegårde og alléer, hvor den primært lever på lind, katost og stokrose, oplyser Danmarks Miljøundersøgelser.

Arten er sandsynligvis relativt nyindvandret og temmelig sårbar under danske forhold, og flere af de kendte bestande er således allerede forsvundet igen. Ildtægen er i øvrigt udbredt i landene syd for os, mens der mod nord kun er ganske få, isolerede bestande i Sverige. Og i 2020 blev ildtægen registreret i Norge.

I de senere år har den, nok især på grund af det varmere klima, spredt sig til adskillige nye lokaliteter. Den er antagelig ret sårbar i forhold til køligere klima, blandt andet fordi den som regel er uvinget og derfor spredes langsomt.

Stemmer du til kommunalvalget i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk