21. september 2021
I 1968-1969 var der planer om en Asger Jorn-udsmykning på scenetårnet den gamle Kalundborg-hal, men projektet blev ikke gennemført. Planerne blev inddirekte afsæt til en slags kunstfond i kommunekassen.Foto: Stefan Andreasen
gallery icon

Se billedserie

I 1968-1969 var der planer om en Asger Jorn-udsmykning på scenetårnet den gamle Kalundborg-hal, men projektet blev ikke gennemført. Planerne blev inddirekte afsæt til en slags kunstfond i kommunekassen.Foto: Stefan Andreasen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Hemmelig kunstfond: Dengang Kalundborg var tæt på at få en Asger Jorn-udsmykning på den gamle hal

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Hemmelig kunstfond: Dengang Kalundborg var tæt på at få en Asger Jorn-udsmykning på den gamle hal
Kalundborg - 30. juli 2021 kl. 05:37
Af Stefan Andreasen

I 1968-1969 var der planer om en Asger Jorn-udsmykning på den gamle Kalundborg-hal, men projektet blev ikke gennemført.

Kommunen grundlagde i kølvandet på den historie en »kunstfond« til indkøb af et stort kunstværk.

Nu bruges de 550.000 kroner i fonden på Maja Lisa Engelhardts skulptur af bysbarnet J. Th. Lundbye, der lørdag den 7. august afsløres af borgmester Martin Damm og overdrages til borgerne af formand for Lundbye-komitéen, Holger Prehnum.

Fonden var inddirekte et resultat af, at der i 1968 var gang i planer om, at ydermuren på den gamle Kalundborg-hals scenetårn skulle udsmykes af den verdensberømte kunstner Asger Jorn.

De samlede udgifter blev anslået til 400.000 kr., og Statens Kunstfond tilbød at dække tre fjerdedele, fremgår det af lokalhistoriker og forfatter Palle Bruun Olsens bog »Kunst og kunstnere på Kalundborg-egnen«.

Selvom et flertal i biblioteksudvalget (før kulturudvalget) stemte for Jorn-værket, valgte byrådet at udsætte sagen for at skaffe flere oplysninger.

Statens Kunstfond sagde ja til at betale skitseprojektet, og i begyndelsen af 1969 stemte byrådet enstemmigt ja til at få udarbejdet et skitseprojekt.

- De nærmere omstændigheder kender vi ikke.

- Men byrådet blev aldrig præsenteret for et skitseforslag, siger Palle Bruun Olsen.

- Min fornemmelse er, at det var tilfældighedernes spil, at det ikke blev til noget. Tiden var forpasset. Det virker som om, Kalundborgs politikere ikke helt kendte deres besøgelsestid. Men det kan man jo altid sige, set i bagklogskabens klare lys. Måske var det også, fordi Asger Jorn rejste til Cuba på det tidspunkt, siger Palle Bruun Olsen.

- Der er ingen tvivl om, at en Jorn-udsmykning ville have klædt Kalundborg-hallens scenetårn, mener han.

Palle Bruun Olsen har aldrig set skitser til Jorn-projektet.

Han har heller ikke fået afklaret, hvordan Jorn blev bragt på bane i Kalundborg.

- Der må have været en eller anden forbindelse til Statens Kunstfond. Ellers har kunstfonden selv fået øje på den gamle Kalundborg-hal, siger forfatteren.

Måske som kompensation tilbød Statens Kunstfond Kalundborg Byråd fem mindre bronze-skulpturer af billedhugger August Keil - fem danserinder som skulle placeres på høje sokler i bibliotekshaven.

Projektet blev dog nedstemt i byrådet i 1970.

- Det blev hverken Jorn eller Keil. Kun lige ved og næsten, siger Palle Bruun Olsen.

August Keils skulpturer ville have udslettet havearkitekt Georg Boyes bibliotekshave; en Asger Jorn-udsmykning af scenetårnet på Kalundborg-hallen ville have været en international turistattraktion i dag, vurderer Palle Bruun Olsen i sin bog »Kunst og kunstnere på Kalundborg-egnen«.

Det var Lundbye-komité­en, med Holger Prehnum i spidsen, der fik færten af, at kommunen siden begyndelsen af 1970'erne havde gemt penge til et stort kunstværk i kommunekassen, og at pengene med tiden var vokset til godt en halv million kroner.

- Vi har skulpturer af Sigrid Undset og Esbern Snare.

- Nu mangler vi det sidste, store bysbarn, J. Th. Lundbye. En skulptur, skabt af en stor, nulevende kunstner fra Kalundborg, Maja Lisa Engelhardt, vil være en fin markering af Lundbye, mener Holger Prehnum.

Skulpturen kommer til at stå på en plads på hjørnet af Klosterparkvej og J. Hagemann-Petersens Allé.

Som en sjov krølle på den gamle Jorn-historie bor Maja Lisa Engelhardt og Peter Brandes i Asger Jorns gamle hus i Colombes i udkanten af Paris.

Udover de 550.000 kr. fra Kalundborg Kommunes kunstfond er skulpturen støttet af en donation på 750.000 kr. fra den lokale Bent O. Jørgensens Fond og 250.000 kr. fra Den danske forskningsfond.

Synes du, at kommunen er der for dig?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk