15. juni 2021
Årtiers vandindvindingg har haft konsekvenser for vandmiljøet i vandløbene til Tissø, mener grønne organisationer. Her fra Nedre Halleby Å.Foto: Mie Neel
Årtiers vandindvindingg har haft konsekvenser for vandmiljøet i vandløbene til Tissø, mener grønne organisationer. Her fra Nedre Halleby Å.Foto: Mie Neel
Foto: Mie Neel
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Grønne organisationer: Ulovligt at hente søvand til industrien

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Grønne organisationer: Ulovligt at hente søvand til industrien
Kalundborg - 10. juni 2021 kl. 12:31
Af Thomas Rye

I 60 år har industrien i Kalundborg brugt vand fra Tissø i produktionen. Grønne organisationer mener imidlertid, at en fornyelse af vandindvindingstilladelsen vil være ulovlig.

Danmarks Sportsfiskerforbund og Danmarks Naturfredningsforening agter at gå til Miljø- og Fødevareklagenævnet, hvis Kalundborg Kommune følger flertalsindstillingen fra teknik- og miljøudvalget og giver tilladelse til, at Kalundborg Forsyning kan forny sin tilladelse til at indvinde overfladevand fra Tissø.

Kalundborg Forsyning har hentet overfladevand fra Tissø siden 1961.

Vandet bruges af flere af Kalundborgs store industrivirksomheder, og blandt andet den industrielle symbiose i Kalundborg bygger på vand fra Tissø.

Forsyningen leverer årligt omkring 3,5 millioner kubikmeter søvand til industrien. Tilladelsen til vandindvinding står imidlertid nu til at skulle fornys, og på baggrund af et svar fra miljøminister Lea Wermelin (S), mener de grønne organisationer, at det nu ligger fast, at der højst må indvindes 308 liter vand per sekund fra Nedre Halleby Å.

- Problemet opstår i foråret, hvor man for at sikre vand nok til den tørre sommer i en periode i slutningen af april bruger stemmeværket til at tilbageholde op til 1500 liter i sekundet i Tissø. Det har stor indvirkning på vandmiljøet i Nedre Halleby Å, og det er en klar overtrædelse af den eksisterende lovgivning, siger Lars Brinch Thygesen, der er natur- og miljøkonsulent i Danmarks Sportsfiskerforbund.

Forbundet får opbakning fra Danmarks Naturfredningsforening i Kalundborg, men formand for teknik- og miljøudvalget Jakob Beck Jensen (V) har til gengæld ikke megen forståelse for synspunktet.

- Jeg er uenig i organisationernes konklusion. Vi har forhørt os hos egne jurister og holder os til rapporten fra DHI (en uafhængig, international rådgivnings- og forskningsorganisation, der specialiserer sig i vandmiljø), der fastslår, at der ikke er negative effekter på vandmiljøet ved vandindvindingen, siger udvalgsformanden.

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk