22. oktober 2019
Der er blevet meget mindre tid til rengøringen, siger Susanne Justesen, der har gjort rent på Høng Skole i 25 år. Foto: Anders Ole Olesen
Der er blevet meget mindre tid til rengøringen, siger Susanne Justesen, der har gjort rent på Høng Skole i 25 år. Foto: Anders Ole Olesen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Gjorde rent samme sted i 25 år: Fyret for ikke at være god nok

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Gjorde rent samme sted i 25 år: Fyret for ikke at være god nok
Kalundborg - 19. april 2019 kl. 12:19
Af Martin Stokkebro Moestrup
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

61-årige Susanne Justesen fra Løve har 25-års jubilæum som rengøringsassistent på Høng Skole den 1. maj. Herefter har hun tre måneder tilbage i jobbet, for hendes arbejdsgiver ISS har valgt at fyre hende fra og med august. ISS's begrundelse: Hun gør ikke ordentligt rent.

- En dag kom min overordnede over til mig og smed en bunke klude foran mig. Hun sagde, at de ikke var gjort ordentligt rent, og at hun blev nødt til at opsige mig. Jeg kunne dårligt se møget på kludene, fortæller Susanne Justesen.

Hun forstår ikke noget af fyringen og mener, at den overordnede har set sig sur på hende. Den overordnede kom til for cirka fire år siden. Et par år efter, at ISS havde overtaget rengøringen af de kommunale institutioner i Kalundborg.

- De første to år var ISS søde og flinke. Men den nye chef har været efter mig, siden hun kom. Jeg har fået det ene hug efter det andet og føler virkelig, at jeg er blevet mobbet, siger Susanne Justesen.

Fik aldrig klager

Ifølge hende selv har hun »aldrig fået en klage«, før ISS overtog, og den overordnede kom til. Siden har hun fået flere klager. Blandt dem en mundtlig påtale for at efterlade vand på gulvet.

- Jeg synes, der skal godt med vand på gulvene, når jeg vasker dem, og så tørrer jeg efter bagefter. Men der kan være steder, der smutter, fordi jeg har så lidt tid, siger hun.

Generelt oplever hun, at hun skal løbe rigtig stærkt i det job, som ISS har valgt at fyre hende fra med effekt fra den 2. august.

- Der er dage, hvor sveden render ned ad panden på mig, fortæller hun.

Færre timer til mere

Hun arbejder 27 en halv time om ugen. Hun møder ind klokken 5.30 og går typisk ved 11-tiden. I den periode skal hun rengøre otte klasselokaler, heraf et særligt grundigt, 13 toiletter, et computerrum med computere og 26 stole, lærernes område (forberedelsesrum og spiselokale), et pædagogisk værksted samt sundhedsplejerskerne på Asgårds i Høngs lokaler.

Før Kalundborg Kommune udliciterede rengøringen af kommunens institutioner til ISS, stod kommunen selv for rengøringen af Høng Skole. Dengang skulle Susanne Justesen gøre rent i to klasselokaler, lærernes område samt en lang gang og så sundhedsplejeskernes lokaler. Det havde hun 28 timer til.

- Jeg har aldrig arbejdet i det tempo, jeg gør nu, siger Susanne Justesen.

Opbakning

Hun bakkes op af Morten Brandt-Knudsen, der er lærer på Høng Skole. Han mener også, at rengøringsassistenterne har fået mere travlt.

- Vi oplever, at rengøringspersonalet løber rigtig stærkt. De skal nå de samme mål, som før ISS overtog, men de er blevet færre ansatte til at nå dem, siger han.

Morten Brandt-Knudsen har på vegne af det pædagogiske personale på Høng Skole været ude og kritisere fyringen af Susanne Justesen i et læserbrev. Ligeledes har sundhedsplejerskerne i på Asgården Høng i et brev til kommunen udtrykt deres ærgrelse over fyringen.

- Vi er meget oprørte over det. Hun har passet sit arbejde upåklageligt og været vellidt af både personale og elever, siger Morten Brandt-Knudsen.

Smileyordning

Netop eleverne har Susanne Justesen haft et rigtig godt forhold til. For cirka ti år siden opfandt hun en smileyordning, hvor hun giver eleverne i de små klasser en glad smiley, hvis de har ryddet godt op og en sur smiley, hvis de ikke har.

- Ungerne er meget nysgerrige efter, om de har fået en glad eller en sur smiley. 5. og 6. klasserne kommer og siger, at det er ærgerligt jeg ikke gør rent hos dem, fordi de ikke får smileyerne, fortæller Susanne Justesen.

Hun har også lært børnene at stille deres sko ordentligt på gangene, og så beder hun dem om at rydde op på toiletterne, hvis der eksempelvis er papir over det hele - og roser dem, når de har gjort det.

- Børnene holder af hende, og hun har de pædagogiske evner, der gør, at hun kan sætte sig i respekt over for dem, siger Morten Brandt-Knudsen.

Ingen kommentar

ISS vil ikke kommentere på den konkrete sag.

- Helt generelt kan vi sige, at det er vores normale tilgang i en situation som denne, at vi tager en række tiltag i brug i dialogen med vores medarbejdere, herunder for eksempel træning og fornyet oplæring, før vi skrider til en eventuel opsigelse.

- Vi har en forpligtigelse til at leve op til de kvalitetskrav, der er defineret i samarbejdsaftalen med vores kunde. Rammerne for vores opgaveløsning afspejler derfor kundens krav og forventninger, hvor selve arbejdsopgaven er tilrettelagt i overensstemmelse med den gældende overenskomst på området, lyder det i et skriftligt svar fra virksomheden.

Tavs borgmester

»Kunden« er Kalundborg Kommune, men borgmester Martin Damm (V) vil ikke gå ind i sagen.

- Jeg har ingen kommentarer til andre virksomheders personalesager, siger han.

61-årige Susanne Justesen havde håbet at kunne fortsætte i sit job på Høng Skole, til hun kan gå på efterløn i januar 2021.

Nu skal hun finde ud af, hvad hun skal bruge det sidste halvandet år til, inden hun kan trække sig tilbage og gå hjemme i huset i Løve med sin mand gennem 37 år, Steen Justesen.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk