9. december 2019
Samtalerne med patienterne tager Inge Pedersen typisk fra sit drivhus med udsigt til tomatplanter, åbne marker og en 6000 kvadratmeter stor have.
gallery icon

Se billedserie

Samtalerne med patienterne tager Inge Pedersen typisk fra sit drivhus med udsigt til tomatplanter, åbne marker og en 6000 kvadratmeter stor have.
Foto: Per Christensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Giver terapi fra drivhuset

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Giver terapi fra drivhuset
Kalundborg - 14. august 2019 kl. 21:07
Af Anna Egeris Karstoft
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Afblomstrede rapsmarker så langt øjet rækker, en lille sø med åkander og frugttræer med alt fra mirabellaer, æbler og pærer. På Rugtvedvej mellem Forsinge og Rugtved bliver fuglenes kvidren og blæsten i trækronerne kun i ny og næ afbrudt af svag bilstøj fra vejen.

Det er herfra, at Inge Pedersen siden 2010 har drevet sin virksomhed Terapioasen, hvor hun primært behandler stressramte, men også personer ramt af depression, angst eller sorg. I de første otte år sideløbende med et fuldtidsarbejde og siden 2018 som fuldtidsbeskæftigelse.

- Når man er i en terapihave, handler det om at få ro og komme i kontakt med sig selv. Mange af os har en travl hverdag og er meget i vores hovede. Her handler det om at komme væk fra hovedet og ned i kroppen, fortæller hun og forklarer, at haven er inspireret af terapihaven Nacadia i Hørsholm, der anvendes af Københavns universitet til at forske i sammenhængen mellem natur og menneskers sundhed.

Inge Pedersens have er bygget op med et sanseområde med duftende stauder, et vildt område med ukrudt, områder med udsigtspunkter og steder, hvor man kan gemme sig. Bålplads, bænke og en terrasse med udsigt til søen, fungerer som opholdssteder. Havens elementer skal både hjælpe patienterne med at mærke sig selv, men også fungere som symboler på de processer, der foregår i hjernen.

Katharina på 19 år er en af de patienter, der har benyttet sig af Terapioasen. Siden hun blev ramt af en depression i foråret, har hun gået i haveterapi hos Inge Pedersen. Ting der før var uoverkommelige som at stå op om morgenen, tage et bad og tale med andre mennesker, kan hun nu efterhånden klare igen, og nu er målet at blive klar til at finde et arbejde.

- Jeg synes, at jeg rykker mig, og at jeg er blevet mere glad, siger Katharina, der netop har haft en af sine ugentlige sessioner med Inge Pedersen.

Denne gang er tiden gået med kognitiv terapi i havens drivhus.

- Det giver en ro at sidde i naturen, hvor man kan høre blæsten og fuglene kvidre, siger Katharina.

Andre gange har hun lavet forskellige øvelser i haven. "Vindens susen" går for eksempel ud på at lære at bruge vejrtrækningen til at slappe af og være i nuet. Øvelsen foregår ved, at Inge Pedersen guider patienten, imens de sidder ude under træerne.

- Man ender med at sidde og lytte til vinden, og det føles som om, man kommer i en form for trance, siger Katharina.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk