28. januar 2021
Kalundborg Jernstøberi & Maskinfabrik var noget af den første industri i Kalundborg og blev i 1874 grundlagt i Kordilgade 50 af jernstøber P.J. Harder men blev senere overtaget af fabrikant C.A. Brostrøm, som også har lagt navn til gården Brostrøms Gaard. C. A. Brostrøm lavede bl.a. landbrugsmaskiner, og der blev solgt mange landbrugsmaskiner fra denne butik. Butikken blev senere overtaget af Al. Sørensen, Tasso og Køkkencentret, hvorfra der blev solgt køleskabe, vaskemaskiner og andre husholdningsmaskiner. Foto: 1970?erne  (Kalundborg Lokalarkiv)
gallery icon

Se billedserie

Kalundborg Jernstøberi & Maskinfabrik var noget af den første industri i Kalundborg og blev i 1874 grundlagt i Kordilgade 50 af jernstøber P.J. Harder men blev senere overtaget af fabrikant C.A. Brostrøm, som også har lagt navn til gården Brostrøms Gaard. C. A. Brostrøm lavede bl.a. landbrugsmaskiner, og der blev solgt mange landbrugsmaskiner fra denne butik. Butikken blev senere overtaget af Al. Sørensen, Tasso og Køkkencentret, hvorfra der blev solgt køleskabe, vaskemaskiner og andre husholdningsmaskiner. Foto: 1970?erne (Kalundborg Lokalarkiv)
Foto: Picasa
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Gamle butikker omkring Øen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Gamle butikker omkring Øen
Kalundborg - 28. november 2020 kl. 11:06

På et kort, og af en omtale fra 1790, er den østlige del af Kordelgaden i Kalundborg, næsten der hvor Kordilgade og Nygade mødes i dag, omtalt som Østporten, og at der her var en bom i den søndre side af Kordelgaden.

Det var også her Acciseboden lå, og her blev der opkrævet afgifter af de varer, der blev ført ind og ud af byen.

Acciseboden blev i 1796 flyttet til Bomhuset på Sct. Jørgensbjerg 1.

Området ved Østporten Øen, blev udlagt til torv i 1800, men kom aldrig til at fungere og blev nedlagt i 1896, og i 1920 var der forsøg på at genoprette torvet.

Hvorfor den østlige del af Kordilgade, hvor gaden er meget bredere, har fået navnet Øen, har der gennem årene været mange forslag om. Var det fordi, der tidligere lå en samling huse, det gamle fiskerleje Kordel, som en lille ø midt i det hele, eller var det den parkeringsø der blev anlagt, da gaden blev renoveret i 1919 eller måske noget helt andet.

Den sydlige side af Kordilgade, fra nummer 50 og til Nygade, gik i mange år under navnet Lavbæk, men der har aldrig været nogen officielle vejskilte med navnene Øen og Lavbæk.

Niels A. Jensen
Kalundborg Lokalarkiv

Aftalepartier holder fast i, at biler skal kunne konfiskeres ved farlig kørsel - uanset om føreren ejer bilen. Er det en god idé?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk