15. oktober 2019
Bjerge Sydstrand - her ved kanalen - er en af de attraktive strande i Kalundbolrg Kommune. Og badevandet er aktuelt helt i top. Arkivfoto: Per Christensen
Bjerge Sydstrand - her ved kanalen - er en af de attraktive strande i Kalundbolrg Kommune. Og badevandet er aktuelt helt i top. Arkivfoto: Per Christensen
Foto: Per Christensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fremragende badestrand »lukket« i to år af én prøve

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fremragende badestrand »lukket« i to år af én prøve
Kalundborg - 17. juni 2019 kl. 15:03
Af Bjarne Robdrup
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

EUs badevandsdirektiv betyder, at Kalundborg Kommune skal fraråde badning fra Bjerge Sydstrand ved Brovejen hele året, selvom badevandskvaliteten reelt er fremragende.

*
Den første prøve i år af badevandskvaliteten ved Bjerge Sydstrand (Brovejen) viser, at badevandet er helt i top. Alligevel er Kalundborg Kommune tvunget til at opsætte skilte, som fraråder badning. Det bekræfter Pernille Weber, miljøsagsbehandler i Kalundborg Kommune.

- En enkelt prøve i juli sidste år viste et ekstremt højt e-colital på 12000 enheder. Den meget varme sommer uden nedbør betød, da der endelig kom en regnbyge, at store mængder colibakterier blev skyllet ud på én gang. Og da EUs badevandsdirektiv bygger på målinger fra fire års badevandskvalitet, bliver stranden, så at sige, lagt ned af den ene prøve. Det betyder antageligt, at vi også i 2020 og måske 2021 fortsat skal fraråde badning, selvom analyserne er fremragende, siger Pernille Weber.

Men der er reelt ingen risiko ved at bade fra Brovejen?

- Nej. det viser de aktuelle tal. Man skal lægge mærke til, at vi ikke forbyder badning. Vi fraråder det, og det sker på baggrund af EUs direktiv, som vi ikke kan ændre på, men er forpligtet til at følge. Sådan er det bare, siger miljøsagsbehandleren.

Direktivet siger også, at Kalundborg Kommune gennem hele badevandssæsonen i år skal tage 10 prøver som ekstra kontrol.

- Det gør vi naturligvis. Det forekommer mest sandsynligt at antage, at coli-bakterierne sidste år kom fra sommerhusene, der ikke er kloakeret, men alene benytter sig af bundfældningstanke. Da regnen efter mange ugers tørke endelig kom, blev store mængder af bakterier skyllet ud i bugten. Men allerede to prøver senere var kvaliteten af badevandet igen fremragende, siger Pernille Weber.

De aktuelle tal for i år viser, at der ikke er badevandsproblemer ved kommunens 36 strande.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk