24. juni 2021
Problemerne med svineri og hærværk i Kalundborg Havnepark er stadig ikke løst, selvom emnet allerede var oppe i pinsen sidste år. Foto: Shaun Gamble
gallery icon

Se billedserie

Problemerne med svineri og hærværk i Kalundborg Havnepark er stadig ikke løst, selvom emnet allerede var oppe i pinsen sidste år. Foto: Shaun Gamble
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fælleshus udsat for hærværk og svineri med affald og graffiti

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Fælleshus udsat for hærværk og svineri med affald og graffiti
Kalundborg - 18. oktober 2020 kl. 06:48
Af Anna Egeris Karstoft

I pinsen sidste år var der store udfordringer med hærværk og svineri i Kalundborg Havnepark. Snart halvandet år efter er problemet stadig ikke løst.

Shaun Gamble, der forpagter caféen i det nye fælleshus i havneparken, fortæller, at han, siden caféen åbnede i februar, næsten hver morgen er mødt ind til efterladt skrald, cigaretskodder, tyggegummi, flasker og madrester.

Det er både på terrassen, i det offentligt tilgængelige picnic-rum og på de offentlige toiletter.

- Nogle dage er værre en andre, men de fleste dage, når jeg kommer ned, så er der et eller andet, der skal ryddes op, fortæller Shaun Gamble, der har taget billeder af væltede møbler og affald, som han har sendt til kommunen, der ejer fælleshuset.

Grafitti og væltede møbler

Kommunen står da også for daglig rengøring af stedet, men ofte kommer hans gæster inden rengøringen, og så må han selv tage affære.

- Det ser ikke særlig attraktivt ud. Mine gæster vil jo gerne sætte sig og kigge ud på vandet og nyde en kop kaffe, de har ikke lyst til at sidde i det svineri - så jeg skal ud og rydde op om morgenen, siger han og tilføjer, at nogle ofte flytter rundt på caféens tunge betonmøbler i løbet af natten, ligesom nogle for nylig har skrevet og tegnet med sort sprittusch på fælleshusets ubehandlede træbeklædning.

Shaun Gamble ved ikke, hvem der er skyld i miseren.

- Det er nogen, som samles her sent om aftenen. Det er fint nok, jeg forstår det godt, det er jo et godt sted, men det ville være fint, hvis de kunne gøre rent efter sig, siger forpagteren, der har sat skraldespande og askebægere op på stedet, som ikke bliver benyttet i løbet af natten.

Der er blevet afholdt tryghedsvandring

Omkring tiltag i havneparken forklarer børne- og familiechef i Kalundborg Kommune Julie Folke Jacobsen, at kommunen i kraft af SSP-samarbejdet er i dialog med politiet om, hvordan uhensigtsmæssig adfærd i havneparken kan forebygges. Hun fortæller også, at der denne sommer er blevet holdt en tryghedsvandring i havneparken og flere andre steder i byen.

Andreas Knudsen, der er SSP-koordinator i Kalundborg, forklarer, at tryghedsvandringer typisk anvendes til områder i det offentlige rum, der er udsat for hærværk eller andre typer for kriminalitet, og at de inviterede til denne vandring talte private erhvervsdrivende fra Kalundborg Havnepark, politiet, Natteravnene, det tekniske område og andre mennesker, der har en aktie i området, og som kan skrue på nogle håndtag for at komme problemet til livs.

Han kan bekræfte, at oplevelsen var, at der havde været flere episoder med hærværk, og at der var nogle grupper af unge, der havde haft en generende adfærd.

Hvilke tiltag, vandringen mundede ud i, kan han ikke oplyse på stående fod, men i forhold til SSP's indsats siger han:

- De børn og unge, som er blevet truffet dernede i forbindelse med nogle af de bekymrende episoder, eller som er blevet sigtet for eksempelvis hærværk, dem arbejder vi videre med ved at tage en bekymringssamtale med de unge eller deres forældre. Hvis det er nogle unge, vi kender i forvejen, så kan der komme nogle andre ting på. Men udfordringen kan også være, at episoderne ikke bliver anmeldt, eller der ikke træffes nogen på stedet, og så er det umuligt at følge op på, siger han.

Videoovervågning har tilsyneladende ikke hjulpet

Sidste sommer ville borgmester Martin Damm (V) have undersøgt muligheden for at få sat videoovervågning op i Kalundborg Havnepark, efter en gruppe unge i pinsen efterlod flasker, skrald, tamponer, bind, kondomer og utallige glasskår på stedet og desuden smadrede et toilet og en håndvask i havneparkens toiletvogn.

Ifølge Jakob Beck Jensen (V), der er formand for teknik- og miljøudvalget har der været videoovervågning i fælleshusets picnic-rum, siden huset åbnede i februar. Ham bekendt er der ikke opsat video-overvågning flere steder.

- Vi skal være lidt fælles om at holde det pænt og ordentligt dernede.

- Kommunen har det her ekstra personale til at gå og rydde op, og jeg ved, at de har haft meget fokus på havneparken, siger han og tilføjer omkring det fortsatte svineri på stedet:

- Det må vi have sat noget ekstra fokus på.

Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstår du deres løn-utilfredshed?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk